Gitárboltok-hangszerüzletek

Ha valaki sürgősen szeretne magának találni egy jó hobbit, általában valamilyen művészettel próbálkozik: zene, tánc, képzőművészet. Attól függően megy erre vagy arra, hogy miben érzi magát legalább egy kicsit is tehetségesnek. És ha már megvan a megfelelő művészeti ág vele egyidőben meg is születik a döntés, hogy kb. milyen területén akarjuk megcsillogtatni eddig elrejtett képességeinket. Próbálkozzunk a zenével és ezen belül is gitárral! Hogy miért? A kollektív köztudatban a gitár a leginkább közösségi hangszer. Társaságban ezzel lehet könnyen és gyorsan népszerűségre szert tenni. Ha hölgyválasz van, több mint valószínű, hogy a gitáros srác előbb tér haza megannyi telefonszámmal, mint például egy szájharmonikás. (Dobos srácokkal nagy a konkurencia, ámde egy dobfelszerelés kevésbé hurcibálható kényünknek kedvünknek megfelelően.)

A gitártanulást egy megfelelő hangszer megvásárlásával érdemes kezdeni, s így már a gitárkotta olvasása és a tabulatúra értelmezése is valamivel könnyebb falat lesz. A gitárvásárlás komolyabb anyagi ráfordítással jár – ezzel gondolom nem árultam el különösebben nagy titkot. Azonban fájdalomcsillapító gondolat gyanánt érdemes azt rögzíteni, hogy ez befektetés, amely hosszú távon akár élmény-, akár anyagi szinten is megtérül, például, ha egy rockbanda szólógitárosaként egymást érik a különböző klubokban a fellépések.

Előzetes tájékozódásként érdemes az interneten böngészni a különböző gitártípusok, márkák, fajták és dizájnok között, mielőtt valóban megvesszük első, második vagy sokadik gitárunkat. A rutinosok, akik már tisztában vannak saját szokásaikkal és stílusokkal, azok már határozottan tudnak választani, számokra szempont az újjal való kísérletezés lehet.

Manapság egy vállalkozás és egy üzlet szinten nem működhet internetes felület nélkül, ahol teljes termékkatalóguson keresztül lehet gyarapodni információkkal. Képek és adatok segítik a vasárlás előtt állót a választásban. Ha a honlapnak webshop felülete is van, akkor a megrendelés is történhet ezen keresztül, bizonyos esetben ez százalékos kedvezmény formájában mutatkozik meg. A hangszerboltok virtuális polcain kategória, típus, márka vagy éppen ár szerint lehet beállítani a szűrési paramétereket, hogy a listázott termékek megfelelően válaszoljanak ki nem mondott igényeinkre. Sőt, a net abban is segít, hogy ha már megvan a modell, akkor hogyan hasonlítsuk össze árait a térben egymástól igen távol eső gitárboltok kínálatában. Sőt az is lehet, hogy másodkézből is meg lehet kapni, ha elég szemfülesek vagyunk.

Azonban egy virtuális hangszerválasztás sosem lehet teljes értékű. Ezen a módon is főleg a rutinos hangszerismerő zenészek mozognak otthonosan, aki még most kacérkodik a gitárvásárlás gondolatával, annak célszerű megfordítani a sorrendet és először felkeresni egy élő, kézzel fogható hangszerboltot, ahol az eladók szakszerűen válaszolnak még azokra a kérdésekre is, amiket meg sem tudunk fogalmazni, mert azt sem tudjuk, hogy léteznek.

A hangszerboltok már hangulatukban is a zenészek mennyországa lehetnek, hiszen a kívánatosabbnál kívánatosabb gitárok, tokok, kiegészítők teszik élvezhetően zsúfolttá az üzletet. Manapság a legtöbb hangszerüzlet már honlapján is feltünteti, hogy a hangszer megfelelő, ha kell segítséggel kísért kipróbálására is lehetőség van. A közhely szerint “a puding próbája az evés”, ennek megfelelően egy már-már élettársi pozícióba szánt új gitárt sem lenne szabad vákuumcsomagolt kiszerelésben megvásárolni. Milyen a fogás, milyen a húrok érintése, megfelel-e a pengetési technikámnak, tetszik-e a színe, felületkezelése, milyen kiegészítőkkel lehet kombinálni, balkezeseknek való gitár van-e stb. – megannyi kérdés, amit közelről csak élőben vizsgálhat meg a gitáros.

A hangszer- és gitárboltok alapvetően azt az érzést kelthetik egy laikus betévedőben, hogy a szűk szakmai közösség, szubkultúra fészkébe tévedt, ahol barátságos és közvetlen hangulatban lehet megbeszélni mindent, ami csak fontos és minden, ami nem, a gitárokról. Ezt az igényt aknázza ki az a gitárbolt, ami extra szolgáltatásokkal, például a honlapon fórum lehetőséggel, programokkal az üzletében vagy zenészvilágot érintő hírekkel, újdonságokkal kényezteti vásárlóit. Jó példa erre a budapesti GitárPont kezdeményezése, amely amellett, hogy hangszerüzletként várja tárt kapukkal az érdeklődőket, cafét is üzemeltet, ahol fellépéseket, hangszerbemutatókat szerveznek vagy ahol csak egy kellemes estét lehet eltölteni. Más hangszerboltok honlapjukon adok-veszek szolgáltatással járulnak hozzá ahhoz, hogy a még használható, de lecserélésre váró gitárok új gazdára leljenek, s az új gazdának se kelljen százezreket fizetnie például egy Gibsonért.

A fizikai hangszer- és gitárboltok profiljának csak egy kis töredéke, hogy hangszer-kereskedelemmel foglalkozik. Általában minden gitárszaküzlet szerviz szolgáltalással is várja ügyfeleit. Több olyan szaküzlet létezik, amelyik először a gitárok javításával, alkatrészek pótlásával került be a piacra, majd utána vált forgalmazóvá és esetlegesen sajátgitár-készítővé. A javítási munkák mellett a gitárok beállítása, húrozás és hangolás is keresett feladatkörré vált. Ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelni, amikor valaki gitárvásárlásra adja a fejét. Sokszor éppen egy kis gitárműhely/-üzletben lehet rátalálni arra a gitárra, ami olyan, mintha valóban a mi kezünkre készítették volna. A gitárjavítás mellett sok gitárüzletben van lehetőség magánoktatásra is. Tehát megvan a szándék, megvan a gitár és megvan a tanulás esélye – minden egy helyen. A gitárboltok eladói legtöbb esetben maguk is gyakorló zenészek, így valóban első kézből, saját tapasztalatokból lehet megtanulni a gitárjáték mesterségét és a kapott hasznos, szakszerű tanácsokat felhasználni a jövőben.

Azonban egyik vállalkozás sem érezheti magát feltétel nélküli biztonságban a mai világban. A gazdasági helyzet és a konkurenciával való verseny miatt a hangszerboltoknak sokszor kell olyan szolgáltatásokkal is bővíteniük a profiljukat, amely külső helyszínek hangosítás- vagy látványtechnikájának biztosítására, rendezvényszervezésre irányul. Vidéken, ahol a hangszerellátás amúgy sem folytonos, nagy kereslet van ezen szolgáltatások iránt.

Bizonyos hangszer- és gitárboltok Magyarországon kizárólagos forgalmazói joggal rendelkeznek bizonyos márkákra. Más gitárüzletekben minden megtalálható, széles spektrummal és szabadabban kezelt árszabás, mint a márkaboltok. Egyéni igények kielégítése vagy külföldi megrendelés sem jelenthet akadályt azoknak, akik elszántan elköteleződtek a gitártanulás mellett, legyen szó bármilyen típusú akusztikus, elektromos vagy basszusgitárról. Sőt, ha a gyereknek is szánunk karácsonyra egy gyerek elektromos gitárt, akkor az apa legnagyobb megelégedésére számos hangszerüzletben találni megfelelő méretű és technikájú gitárt. Ugyanis már szettek javallottak kezdő és profi gitárosoknak, de ez is tipikusan olyan kérdés, amelyre a gitárboltban mint szentélyben személyre szabott választ lehet kapni.