Blues Akkordok II: E6 A6

3 új akkordot fogunk megtanulni az alapakkordok közül. Egy videóban már bemutattam a dúr alap akkordok körül hármat, illetve a blues alap akkordok közül négyet. Itt megismerkedünk a moll alapakkordok közül hárommal.

Ezek is nagyon egyszerűek, kezdőknek sem okozhat gondot elsajátításuk, ha eleget gyakorolják a lefogásukat és az akkordváltásokat.

Az Em Am Dm gitároktató videóban pontosan megmutatom, hogyan kell lefognod ezeket az akkordokat és hogyan pengesd meg őket a tiszta hangzás érdekében.

Sőt, ebben a videóban pengetéssel kapcsolatban is mondok néhány használható infót, amit a különböző pengetési változatoknál tudsz majd haszonnal kamatoztatni.

Ha szeretnél szisztematikusan haladni mind az akkordelsajátításban, mind pedig a pengetési módokban. Ha jó lenne, ha sokat gyakorolhatnád is ezeket az újonnan megtanult akkordokat, akkor iratkozz fel a Gitározom.com 30 napos alaptanfolyamára, hogy e-mailben megküldhessem neked az aktuális leckéket szép sorjában!

Blues Akkordok: E7 A7 D7 H7


Ebben a videóban bővítjük az akkordokról való ismereteinket. Pontosan 4 új blues akkordot fogunk megtanulni gitáron, amelyeket egy másik videóban már alkalmazni is fogunk a megtanulandó blues alapritmusban gitáron.

Pontosan azért, hogy a kezdők számára is könnyen elsajátítható legyen ez a néhány akkord, a legegyszerűbb változatukat mutatom be, hogy tudd gyakorolni.

Sőt, ebben a videóban még az egyes akkordokkal kapcsolatban további információkat szerezhetsz, milyen változatokban tudod kivitelezni egyiket-másikat, pont azért, mert egy élményközpontú oktatásnak nem a merev szabályok, inkább a kreativitás felszabadítása a lényege.

Érdemes továbbra is megtartanod a napi legalább 15 perc gyakorlást és akkor biztosan menni fog nemcsak a blues akkordok lefogása, de az akkordok váltása is.

Kicsit talán bonyolultnak tűnik, ezért ha alapjaitól akarod kezdeni a fejlődést, hogy ez se essen nehezedre, akkor érdemes elvégezned a 10 részes ingyenes alaptanfolyamot 30 nap alatt napi 15-20 perc gyakorlással.

Jó tanulást, jó akkordváltást!

Alap Akkordok III: C G


Ebben a videóban C és G akkordokat fogjuk megtanulni gitáron. Sőt, néhány változatukba is bepillantást nyerhetsz. Ezzel a videóval igyekszem mind a kezdőknek, mind a valamivel haladóbb gitártanulóknak is segítséget nyújtani, azáltal hogy többféle kivitelezési módot is bemutatok.

Nincs egyetlen kőbe vésett változata az egyes gitárakkordoknak, nyugodtan válassz aszerint, hogy melyik kényelmesebb a számodra vagy melyiknek a hangja tetszik jobban.

Érdemes azonban minden változatot gyakorolni, hiszen az ismert slágerdalokban néhol ez, néhol az válik egyszerűbben kivitelezhetővé.

Az akkordok gyakorlása mindenképpen segíteni fog neked a zenei hallás javításában, a kézügyességed fejlesztésében és abban, hogy gyorsabbak legyenek ujjaid. Ez nagyon fontos azért, hogy az akkordváltások se okozhassanak gondot.

Itt a Gitározom.com több videójában is tanítok neked alap gitárakkordokat, érdemes ezeket kombinálnod és minden nap legalább 15 percet foglalkoznod velük, hogy igazán látványos legyen a fejlődésed!

Jó gyakorlást!

Alap Akkordok II: Em Am Dm


3 új akkordot fogunk megtanulni az alapakkordok közül. Egy videóban már bemutattam a dúr alap akkordok körül hármat, illetve a blues alap akkordok közül négyet. Itt megismerkedünk a moll alapakkordok közül hárommal.

Ezek is nagyon egyszerűek, kezdőknek sem okozhat gondot elsajátításuk, ha eleget gyakorolják a lefogásukat és az akkordváltásokat.

Az Em Am Dm gitároktató videóban pontosan megmutatom, hogyan kell lefognod ezeket az akkordokat és hogyan pengesd meg őket a tiszta hangzás érdekében.

Sőt, ebben a videóban pengetéssel kapcsolatban is mondok néhány használható infót, amit a különböző pengetési változatoknál tudsz majd haszonnal kamatoztatni.

Ha szeretnél szisztematikusan haladni mind az akkordelsajátításban, mind pedig a pengetési módokban és jó lenne, ha sokat gyakorolhatnád is ezeket az újonnan megtanult akkordokat, akkor iratkozz fel a Gitározom.com 30 napos alaptanfolyamára, hogy e-mailben megküldhessem neked az aktuális leckéket szép sorjában!

Alap Akkordok: E A D


Ebben a videóban a kezdők is megismerkedhetnek a gitározás alapjaival, méghozzá 3 nagyon egyszerű gitárakkord formájában. Ezeket tanítom meg, hogyan kell lefogni, illetve hogyan kell váltani az egyes alapakkordok között. Tehát most begyakorolhatod az E A D alap akkordokat gitáron.

Érdemes ezeket az akkordokat is, illetve az akkordváltásokat is naponta legalább 15 percben gyakorolnod, hogy a kezed tökéletesen ráálljon arra, hogyan kell megszólaltatnod ezeket az akkordokat.

E dúrhoz 1-es, 2-es, 3-as ujjra van szükséged. A-dúrhoz és D-dúrhoz szintén, de már másik bundokra pozicionálod őket. Hogyan pontosan hova és hogyan kell megpengetni a húrokat, azt megtudhatod a videóból.

Ha már megtanulod pontosan lefogni az egyes akkordokat, akkor nem marad más hátra, mint azt gyakorolni, hogyan váltsd ezeket. Érdemes kellő időt szánni a gyakorlásra, hogy akár álmodból felébresztve is pontosan tudd, hol a helye az ujjadnak az egyes akkordok esetében. Gyakorold be minden tudott gitár pengetési móddal, hidd el, a kezed is egyre gyorsabb lesz majd!

Barré a gitáron


Mi az a barré?

Kezdő gitárosok számára közel s távol idegen nyelvi kifejezésnek tűnik, pedig elképzelhető, sőt nem ritka, hogy már a gitározás gyakorlása során maga is alkalmazta.

Miről van tehát szó, amikor a feladat egy barré kivitelezése? A barré tulajdonképpen egy technikai megoldás speciális kéztartással. Noha első hangzásra és látványra bonyolultnak tűnik, ez az a technika és gitáros speciális kéztartás, amit már a kezdőknek is el kell sajátítaniuk.

Barrék a gitáron videó – Nézd meg!

Mire van szükség a barrék helyes, fájdalommentes és megfelelő hangzást elérő kivitelezéséhez? Első és legfontosabb, amit nem lehet elég sokszor hangsúlyozni: a jól behangolt gitár. Egy rosszul beállított vagy egyáltalán fel sem hangolt hangszeren nem lehet kivitelezni a barrékat. Egyrészt komoly fizikai erőbefektetésre van szükség csuklótájon – feleslegesen -, másrészt az így esetleg ki is csikart hangok nemhogy további gyakorlásra ösztönöznének, még komolyan gondolkodóba ejtenének, hogy feladd e világi pályafutásodat érfelvágással. Nota bene tehát: a gitárhangolás tanulása és gyakorlása is segítik a barrék tanulását.

De nem csak egy barré van, amivel megismerkedik a gitártanuló. Létezik az úgy nevezett nagy barré, vagy másként keresztfogás, de van ezen túl még kis barré is és még sok egyéb mozdulat, aminek fortélyaiban a leckék segítségével videóról videóra elmerülhetsz.

A nagy barré vagy keresztfogás képletének alapjához nézzük meg a rendelkezésre álló eszközöket: van a gitáron 6 húr és van a kezünkön 4 fogóujj. Akárhogy is számoljuk, egyértelmű hozzárendeléssel soha nem fogjuk tudni lefogni a 6 húrt négy ujjal, kivéve, ha bevetjük a keresztfogás trükkjét, a nagy barrét.

A barré az egyetlen technika, ami segít abban, hogy 4 hangnál többet is le tudjunk fogni. Mert le kell? Ha szorgalmasan végzed a leckék feladatait, hamar rájössz, hogy bizony olykor szükség van erre a technikára.

Milyen a barré kivitelezése? A barré kivitelezésekor fontos, hogy ne megfojtsd a gitár nyakán a húrokat/hangokat, hanem egy pontos nyomást fejts ki rájuk. Ne ijedj meg, ha első körben nem azt kapod, amit elvársz, sok-sok gyakorlás kérdése, hogy sikerül-e végül kivitelezni a barrét. Fontos, hogy elérd azt a pozíciót kéztartásban és nyomáserősségben, ami megerőltetés nélkül a lehető legtöbb erős képes kifejteni. Csak így lehet tiszta az elvárt hang. Ne ijedj meg akkor sem, ha eleinte egyetlen húr sem szól! A cél persze, hogy mind a 6 hangot adjon, de ehhez is tudod már a varázsigét: gyakorlás, gyakorlás, pihenés, gyakorlás. Elkeseredni nem kell, mivel a sok gyakorlás nyomán napról napra erősödnek az ujjaid. Az izomlázat (bizony!) pedig vedd komolyan.

A barréknak nagy szerep jut például az alapakkordok transzponálásában is, hiszen a nem fogott húrokat is vinned kell az áthelyezés során. Ne aggódj, semmi sem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik! A Gitározom. com oktatása során mindent gyakorlatias módon tanítunk meg neked, hogy ne vegye el a kedved az ismeretlen tömény elmélet az igazi lémyegtő: a gitározástól.

Ebben a videóban közelebbről is megismerkedünk a barrékkal. A gitáron egy speciális lefogást hívunk barrénak. Általában egyetlen ujjal, a mutató ujjal lefogunk egy teljes bundot. Általában, nem mindig, de ez azt jelenti, hogy mind a hat húrt lefogjuk a gitáron teljes erőből.

A gitárbarrékat nagyon sokat kell gyakorolni, amíg tisztán fog szólni és nem rezonálnak be a húrok, de megéri, mivel ha ezt a tudást magadévá teszed, a későbbiekben a bonyolultabb gitárakkordok megtanulása sem okozhat gondot. A barrék segítségével sok akkordot és dalt tudsz eljátszani könnyebben meg tudod jegyezni, hogy az egyes akkordokat hol kell lefognod. A videóban elmagyarázom hogyan működik, nézd meg!

Amikor gyakorolod, figyelj arra, hogy tisztán szóljon! Ez tényleg sok gyakorlást igényel, s elképzelhető, hogy az ujjaid és a csuklód az elején kicsit fájni fog, amíg hozzá nem szokik ehhez az új tartáshoz, illetve ahhoz az erőkifejtéshez, ami szükséges, hogy le tudd fogni a barrét.

Ebben a videóban két akkorddal, az F-moll és az F-dúr akkordokkal is megismerkedünk.

Jó gyakorlást! 🙂

Ádám
Gitarozom.com Alapító