Okosabb lesz a gyerek, ha gitározni tanul – a legújabb kutatások szerint

A zenetanulás javítja az agyműködést – a legújabb kutatások szerint 

Számos tudományos kísérlet bizonyítja, hogy a zene és gitár tanulás pozitív változásokat okoz az agy különböző területein és fejleszti a gyerekek mentális képességeit.

A gitaregyetem.hu összegyűjtötte azokat a kutatásokat, melyek tudományosan is igazolják a zenetanulás mentális képességekre gyakorolt pozitív hatásait.

Okosabb lesz a gyerek, ha zenét tanul?

Laurel Trailor, a West Hamilton-i McMaster Egyetem igazgatója, kutatásai során arra a felismerésre jutott, hogy a zenetanulás hatására javul a gyerekek felfogóképessége, memóriája és összpontosítási készsége, melyek jobb tanulmányi eredményhez vezetnek később az iskolában.

Trailor és munkatársai óvodáskorú gyerekekkel végeztek kísérletet, és azt tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akik zenei képzésben vettek részt, kivétel nélkül jobban teljesítettek a különböző hangfelismerő teszteken, mint azok a társaik, akik nem tanultak zenét. A kutatás első körben azt igazolta, hogy a zenetanulás fejleszti az agy hallókérgét, melyújabb kérdéseket vetett fel. Vajon más elváltozásokat is képes okozni az agyban a zenei képzés? Lehet, hogy általánosan kihat a gondolkodásra és a megismerési képességre?

Laurel Trailor válasza egyértelmű igen. Ahogy összehasonlította az azonos típusú vizsgálatok során megfigyelt elektromos és mágneses impulzusokat az agyban, felismerte, hogy már akár egy vagy két év zenetanulás is fejlettebb memóriát és jobb összpontosítási képességet okoz.

„Úgy tűnik, hogy a zenetanulás (nem a passzív zenehallgatás) hatékonyan fejleszti a figyelem és memória képességét, amely a tanulás számos területen vezet jobb eredményekhez,” mondta Trailor.

Trailor szerint ennek az lehet az oka, hogy a motoros és hallási készségek együttes összjátékaként tudunk csak megszólaltatni egy hangszert, ami erősen bevonja a figyelmet, memóriát és a koncentrációt. Az agynak ezek a területei elkezdenek gyorsabban fejlődni. A közös zenélés pedig egyéb készségeket, például a másikra való odafigyelést és érzékelést is fejleszti.

A passzív zenehallgatás ezzel szemben nem igényel ilyen „erőfeszítéseket” az agyunktól, ezért nem is fejleszti ugyanolyan hatékonyan a mentális képességeket, mint a hangszeren való játszás.

Gyógyír lehet a diszlexiára is

A Harvard Egyetem kutatója, Gottfried Schlaug szintén komoly összefüggést talált a kisgyermekkori zenei képzés és a mentális képességek fejlődésével kapcsolatosan. Szerinte a zene pozitív hatása azonban a verbális és nonverbális képességekre is kihat. Kutatásai során azt is felfedezte, hogy a különböző hangszerek más területet módosítanak az agyban. Az énekesek agyában bekövetkező változások némileg eltértek a vonós vagy billentyűs hangszereken játszókétól.

A zenélés és a nyelvi képességek fejlődése között még szembetűnőbb összefüggés talált például a diszlexiás gyerekek körében. „Az eredmények arra utalnak, hogy egy zenei beavatkozás, mely erősíti az alapvető felfogóképességet, bizonyos nyelvi hiányokat is orvosolhat,” nyilatkozta Schlaug.

A zene a személyiségre is kihat /Jobban teljesítettek a pszichológiai teszteken is

Glenn Schellenberg a Toronto Egyetem pszichológia professzora közvetlenül azt vizsgálta, hogy a zene kihat-e a személyiség egyéb területeire is, mint viselkedés, szociális készségek, beilleszkedés, konfliktuskezelés, intelligencia. Ezt azonban nem könnyű vizsgálni, hiszen számos egyéb tényező is közrejátszik, mint családi háttér, szülők anyagi helyzete, az oktatás minősége, ennek ellenére Schlennberg egyértelműen azt tapasztalta, hogy számos pszichológiai és kognitív teszten jobban teljesítenek azok a gyerekek, akik zenét tanulnak.

Schellenberg előszeretettel hangoztatja, hogy a zene nem csak a mentális képességre van pozitív hatással, hanem a személyiséget is fejleszti.

 

 

 

 

Pengetés

A gitárok rendszertani besorolás szerint a húros-pengetős hangszerek közé tartoznak. Hogy ez pontosan mit jelent? A megszólaltatás módjából ered a megnevezés, vagyis pengetéssel és nem vonóval vagy ütővel csaljuk belőlük elő a hangokat.

A pengetés azonban csak egy nagy összefoglaló elnevezése annak a módnak, ahogy lehetőségünk van megszólaltatni a hangszert. Pengetni lehet ujjakkal, ujjbeggyel, lehet körömmel, lehetésges pengető használatával vagy ennek hiányában akár egy pénzérmével is (főleg a fémhúros gitárok esetében). A pengetési módok mind-mind kihatással vannak a hangzásra.

Ezen a videón bemutatjuk a pengető használatát:

A pengető használatát rögtön a gitártanulás legelején érdemes megtanulni. Sőt, ilyenkor a legkönnyebb és a leggyorsabb is, nem kell később egy már begyakorolt technikáról “átszoktatnunk” magunkat. Érdemes tehát a gitártanulás elején minden kezdő gitárosnak több időt fordítani arra, hogy jobban megismerkedjen a hangok megszólaltatásának különböző módjaival. Hiszen egy rosszul beidegződött mozdulat, egy rossz pengetési koordináció komoly akadályt állít eléd, ha magasabb gitárszintek felé szeretnél lépkedni.

Ebben a videóban megtanulhatod az általános pengetési módot, mellyel szinte az összes dal gitáron eljátszható:

Sokaknak szilárd meggyőződése, hogy azért nem megy az elvárt ütemű gitárfejlődés, mert nem gyakorolnak eleget. Az ok azonban sok esetben a helytelen kéztartás vagy pengetési mód, pengetőhasználat. Érdemes észben tartani, hogy a gitár maga sem örvende ekkora népszerűségnek, ha fájdalmas és keserves lenne a megszólaltatása. Mindenféle tartásnál (hangszer, pengető, kéz) fontos és célszerű a természetességre való törekvés, hiszen csak így maradhat meg a gitározás iránti lelkesedés, így gyűlnek majd egyre könnyebben a sikerek is.

Milyen pengetési módok vannak? Létezik az úgy nevezett sima lehúzás, ami az akkordváltások között használhatsz leggyakrabban. Emellett van még az általános pengetési mód, amely úgy néz ki, hogy kettő le, kettő föl, egy le, egy föl. Akkordváltáshoz van még egy lehetőség: felbontott négy ujjal váltod az akkordokat (akkordpengetés, szólópengetés, akkordbontás).

Ez a három nagyon alap, kezdők számára is könnyen elsajátítható pengetési mód, amelyeket a gitártjáték során kombinálva új és új hangzásvilágot teremthetsz.

A Gitáregyetem gitárleckéi preventív jelleggel úgy épülnek fel, hogy az egyes pengetési módok rögzülhessenek, legyen kellő időd elmélyíteni és begyakorolni őket, hogy aztán már erre a megszerzett tudásra alapozva bővíthesd ismeretidet további pengetési lehetőségekről. Van néhány alap akkord, amelyekkel már kísérletezhetsz is, hogy a különböző pengetési módoknak megfelelően milyen hangokat kapsz. Tombol benned a tettvágy és a kreativitás? Ez esetben akár már minizeneszerző is lehetsz… hiszen a nagyon is miből építkeznek slágergyanús számaikban? Gitárakkordokból és pengetési módokból! Iratkozz fel az ingyenes online tanfolyamra, hogy megtanuld, milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre a gitár húrjainak megszólaltatásában! Csak nehogy túladagold magad a gyakorlásban, hogy szabadságra menjenek ujjaid egy rövid időre! Vigyázat! A gitározás függőséget okoz!

 

Gitárboltok-hangszerüzletek

Ha valaki sürgősen szeretne magának találni egy jó hobbit, általában valamilyen művészettel próbálkozik: zene, tánc, képzőművészet. Attól függően megy erre vagy arra, hogy miben érzi magát legalább egy kicsit is tehetségesnek. És ha már megvan a megfelelő művészeti ág vele egyidőben meg is születik a döntés, hogy kb. milyen területén akarjuk megcsillogtatni eddig elrejtett képességeinket. Próbálkozzunk a zenével és ezen belül is gitárral! Hogy miért? A kollektív köztudatban a gitár a leginkább közösségi hangszer. Társaságban ezzel lehet könnyen és gyorsan népszerűségre szert tenni. Ha hölgyválasz van, több mint valószínű, hogy a gitáros srác előbb tér haza megannyi telefonszámmal, mint például egy szájharmonikás. (Dobos srácokkal nagy a konkurencia, ámde egy dobfelszerelés kevésbé hurcibálható kényünknek kedvünknek megfelelően.)

A gitártanulást egy megfelelő hangszer megvásárlásával érdemes kezdeni, s így már a gitárkotta olvasása és a tabulatúra értelmezése is valamivel könnyebb falat lesz. A gitárvásárlás komolyabb anyagi ráfordítással jár – ezzel gondolom nem árultam el különösebben nagy titkot. Azonban fájdalomcsillapító gondolat gyanánt érdemes azt rögzíteni, hogy ez befektetés, amely hosszú távon akár élmény-, akár anyagi szinten is megtérül, például, ha egy rockbanda szólógitárosaként egymást érik a különböző klubokban a fellépések.

Előzetes tájékozódásként érdemes az interneten böngészni a különböző gitártípusok, márkák, fajták és dizájnok között, mielőtt valóban megvesszük első, második vagy sokadik gitárunkat. A rutinosok, akik már tisztában vannak saját szokásaikkal és stílusokkal, azok már határozottan tudnak választani, számokra szempont az újjal való kísérletezés lehet.

Manapság egy vállalkozás és egy üzlet szinten nem működhet internetes felület nélkül, ahol teljes termékkatalóguson keresztül lehet gyarapodni információkkal. Képek és adatok segítik a vasárlás előtt állót a választásban. Ha a honlapnak webshop felülete is van, akkor a megrendelés is történhet ezen keresztül, bizonyos esetben ez százalékos kedvezmény formájában mutatkozik meg. A hangszerboltok virtuális polcain kategória, típus, márka vagy éppen ár szerint lehet beállítani a szűrési paramétereket, hogy a listázott termékek megfelelően válaszoljanak ki nem mondott igényeinkre. Sőt, a net abban is segít, hogy ha már megvan a modell, akkor hogyan hasonlítsuk össze árait a térben egymástól igen távol eső gitárboltok kínálatában. Sőt az is lehet, hogy másodkézből is meg lehet kapni, ha elég szemfülesek vagyunk.

Azonban egy virtuális hangszerválasztás sosem lehet teljes értékű. Ezen a módon is főleg a rutinos hangszerismerő zenészek mozognak otthonosan, aki még most kacérkodik a gitárvásárlás gondolatával, annak célszerű megfordítani a sorrendet és először felkeresni egy élő, kézzel fogható hangszerboltot, ahol az eladók szakszerűen válaszolnak még azokra a kérdésekre is, amiket meg sem tudunk fogalmazni, mert azt sem tudjuk, hogy léteznek.

A hangszerboltok már hangulatukban is a zenészek mennyországa lehetnek, hiszen a kívánatosabbnál kívánatosabb gitárok, tokok, kiegészítők teszik élvezhetően zsúfolttá az üzletet. Manapság a legtöbb hangszerüzlet már honlapján is feltünteti, hogy a hangszer megfelelő, ha kell segítséggel kísért kipróbálására is lehetőség van. A közhely szerint “a puding próbája az evés”, ennek megfelelően egy már-már élettársi pozícióba szánt új gitárt sem lenne szabad vákuumcsomagolt kiszerelésben megvásárolni. Milyen a fogás, milyen a húrok érintése, megfelel-e a pengetési technikámnak, tetszik-e a színe, felületkezelése, milyen kiegészítőkkel lehet kombinálni, balkezeseknek való gitár van-e stb. – megannyi kérdés, amit közelről csak élőben vizsgálhat meg a gitáros.

A hangszer- és gitárboltok alapvetően azt az érzést kelthetik egy laikus betévedőben, hogy a szűk szakmai közösség, szubkultúra fészkébe tévedt, ahol barátságos és közvetlen hangulatban lehet megbeszélni mindent, ami csak fontos és minden, ami nem, a gitárokról. Ezt az igényt aknázza ki az a gitárbolt, ami extra szolgáltatásokkal, például a honlapon fórum lehetőséggel, programokkal az üzletében vagy zenészvilágot érintő hírekkel, újdonságokkal kényezteti vásárlóit. Jó példa erre a budapesti GitárPont kezdeményezése, amely amellett, hogy hangszerüzletként várja tárt kapukkal az érdeklődőket, cafét is üzemeltet, ahol fellépéseket, hangszerbemutatókat szerveznek vagy ahol csak egy kellemes estét lehet eltölteni. Más hangszerboltok honlapjukon adok-veszek szolgáltatással járulnak hozzá ahhoz, hogy a még használható, de lecserélésre váró gitárok új gazdára leljenek, s az új gazdának se kelljen százezreket fizetnie például egy Gibsonért.

A fizikai hangszer- és gitárboltok profiljának csak egy kis töredéke, hogy hangszer-kereskedelemmel foglalkozik. Általában minden gitárszaküzlet szerviz szolgáltalással is várja ügyfeleit. Több olyan szaküzlet létezik, amelyik először a gitárok javításával, alkatrészek pótlásával került be a piacra, majd utána vált forgalmazóvá és esetlegesen sajátgitár-készítővé. A javítási munkák mellett a gitárok beállítása, húrozás és hangolás is keresett feladatkörré vált. Ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelni, amikor valaki gitárvásárlásra adja a fejét. Sokszor éppen egy kis gitárműhely/-üzletben lehet rátalálni arra a gitárra, ami olyan, mintha valóban a mi kezünkre készítették volna. A gitárjavítás mellett sok gitárüzletben van lehetőség magánoktatásra is. Tehát megvan a szándék, megvan a gitár és megvan a tanulás esélye – minden egy helyen. A gitárboltok eladói legtöbb esetben maguk is gyakorló zenészek, így valóban első kézből, saját tapasztalatokból lehet megtanulni a gitárjáték mesterségét és a kapott hasznos, szakszerű tanácsokat felhasználni a jövőben.

Azonban egyik vállalkozás sem érezheti magát feltétel nélküli biztonságban a mai világban. A gazdasági helyzet és a konkurenciával való verseny miatt a hangszerboltoknak sokszor kell olyan szolgáltatásokkal is bővíteniük a profiljukat, amely külső helyszínek hangosítás- vagy látványtechnikájának biztosítására, rendezvényszervezésre irányul. Vidéken, ahol a hangszerellátás amúgy sem folytonos, nagy kereslet van ezen szolgáltatások iránt.

Bizonyos hangszer- és gitárboltok Magyarországon kizárólagos forgalmazói joggal rendelkeznek bizonyos márkákra. Más gitárüzletekben minden megtalálható, széles spektrummal és szabadabban kezelt árszabás, mint a márkaboltok. Egyéni igények kielégítése vagy külföldi megrendelés sem jelenthet akadályt azoknak, akik elszántan elköteleződtek a gitártanulás mellett, legyen szó bármilyen típusú akusztikus, elektromos vagy basszusgitárról. Sőt, ha a gyereknek is szánunk karácsonyra egy gyerek elektromos gitárt, akkor az apa legnagyobb megelégedésére számos hangszerüzletben találni megfelelő méretű és technikájú gitárt. Ugyanis már szettek javallottak kezdő és profi gitárosoknak, de ez is tipikusan olyan kérdés, amelyre a gitárboltban mint szentélyben személyre szabott választ lehet kapni.

Gitártab, gitár tabulatúra

Ha már elég ambíció van bennünk, hogy a rádióban hallgatott fülbemászó gitárszámokat mi magunk is megpróbáljuk lejátszani, akkor a megfelelő hangszeren kívül már csak egy gitárkottára van szükségünk, hogy induljon a show. Azonban ezen a ponton máris döntési helyzetbe kerültünk, ugyanis a zene lejegyzéséhez többféle módszer is rendelkezésre áll. Az egyik a hagyományos, ötvonalas kottaírás, a másik az ún. tabulatúra, röviden: gitártab írás. Így a gitárzenéhez megvannak a speciális tabulatúrák. A tabulatúra tehát a zenei írás olyan formája, amely leginkább húros hangszerek megszólaltatásához járul hozzá.

A két lejegyzési metódus közötti fő különbség a lejegyzés céljában keresendő. Míg a hagyományos kottaírás a dallam rögzítését, a hangzást állítja középpontba, addig gitártabulatúrában lejegyzett szimbólumok a minél könnyebb lejátszhatóság, megszólaltathatóság érdekében jöttek létre. ám a kettő kombinálható egyetlen partitúrában is. Ezt alkalmazva bíznak abban, hogy a zeneszerző szándéka tökéletes leképezhető grafikusan.

A tabulatúra előnye, hogy mindenfajta zeneiskolai képzettség nélkül is könnyedén értelmezhetőek szimbólumaiból kibontakozó zene és zenei motívum már egy kezdő gitáros számára is. Azonban hátránya is van, méghozzá, hogy a hagyományos gitárkottával ellentétben nem jelölik rajta a pengetés irányát (gitártanárok alkalmazzák azt az elvet, hogy húrváltáskor mindig lefelé pengetünk), és a hangok hosszúságát.

Ezeken az egyszerűsített, speciális gitárkottákon 6 vonalat találunk a zenei jelölések számára. Úgy kell elképzelni, mintha ezt a hat vízszintes vonalat rávetítenénk képzeletben az ölünkben heverő gitárnyakra. A hat vonal tehát a gitár húrjait jelképezik, melyeket számozással nevezünk meg: ezek a számok azt jelölik, hogy melyik húrt hányadik érintőnél kell elfogni a bal kézzel. A legvékonyabb húr az egyes, a legvastagabb a hatos. A húrok neveit a vonalak legelején van, hogy feltüntetik. Ez az információ arról is árulkodik, hogy éppen milyen hangolásban vagyunk. Standard tuningban EADGHE a húrokhoz tartozó hangmegnevezések.

Ezek a tabulátorok azonban azt is jelölik, hogy melyik kezünknek, melyik ujja hova kerüljön, vagyis utasításban megjeleníti az ujjrendet is. A jobb kéz ujjait betűkkel jelezzük: hüvelykujj p, mutatóujj i, középső ujj m, gyűrűs ujj a; a bal kéz ujjait pedig számokkal: mutatóujj 1, középső ujj 2, gyűrűs ujj 3, kisujj 4. Ez az információ főleg akkor hasznos, ha éppen gitárszólót tanulunk, esetleg valamilyen akkord lefogását vagy bármilyen lépegetős témát gyakorolunk, hiszen az ujjak helyzetének pontos leírása megkönnyíti a játszást.

Mindemellett a játék módját befolyásoló jelzések igen erősen meg tudják zavarni a hozzá nem értők látását, ha rápillantanak egy tabulatúrára. Nagyon fontos ezeknek a szimbólumoknak a helyes értelmezése az akkord diagramon belül. A két hang között előforduló jelek lehetnek a következők, ám ezeket olykor nem betűvel, hanem kis nyilakkal vagy cikkcakkvonallal jelezzük:

 • h- kalapács kötés,
 • p- felengedés/csúsztatás,
 • \ csúsztatás le,
 • b – hajlítás felfelé,
 • r – hajlítás lefelé,
 • v- vibrato,
 • t – a jobb kéz érjen a húrokhoz,
 • x – letompítani a húrt.

További érdekes hangzás érhető el pl. a trilla, pick side, csapva pengetés le vagy fel, természetes felhang, shift csúsztatás mint speciális effekt beépítésével.

A gitárjátékra különösen jellemző, hogy a zenész improvizál. Teheti ezt dallammal de akár a hangok megszólaltatásával is. Íme néhány speciális effekt, amikkel szabadon játszhatnak az előadók – és amelyeket, ha jól sikerült kísérletek, meg is lehet jeleníteni a tabulatúrán. Például ilyen a dobolás, amely tulajdonképpen egy ritmusjáték vagy a húrtartó lábon vagy közvetlenül mellette a húron. Ennek jelzése x alakú hangjegyekkel történik. Egy másik finomság az ún. üveghangok (flegeolet, harmonics, armonico) megszólaltatása, amelyet úgy hozunk létre, hogy a húrt bal kéz ujjhegyével igen finoman érintgetjük a húr hosszának valamelyik egész számú osztópontjában. Először lábhoz közel pengetünk, majd a pengetés után azonnal a finom érintés felengedése következik. Ennek jelzését az “arm.”+ egy római szám szerkezetben ismerjük fel. A római szám annak a bundnak a sorszámát jelenti, amely fölött érinteni kell a húrt. A harmadik effekt az arpeggio. Lefordítva ez azt jelenti, hogy egy akkord hangjait majdnem egyszerre szólaltatjuk meg gyors egymásutánban. Általában a mély hangoktól a magas hangok felé megyünk. Ennek jelzése, hogy az akkord kottaképe előtt egy függőleges cikkcakkvonalat biggyesztünk. (Megjegyzés: ha ez a fűrészminta alul egy lefelé mutató nyílban végződik, akkor az egy fordított arpeggio, vagyis a legmagasabb hangon kezdődjön.)

A gitár tabulatúra 6 vonalán olvasható számok, ahogy fent már írtam, annak a bundnak a sorszámát jelentik, amelynél az adott húrt le kell fogni. Ha 0 szerepel ott, akkor az “üres húrt” jelent, vagyis nem kell lefogni semmit. A számokhoz hangjegyszárakat húzunk. Ezek jelölik a ritmust, mint ahogy azt a hagyományos kottánál már megszokhattuk. Mivel itt nincs mód üres kottafejek használatára, ezért a ritmika jelölési lehetőségei elég korlátozottak. A hangjegyszárak iránya utal a pengetés módjára is, a lefelé lógó szárú hangokat fontos, hogy hüvelykujjal pengessük.

Attól függően, hogy ki mennyire előrehaladott már gitártanulmányaiban változik a gitártab kotta képe, információtartalma is. Kezdő gitárosok ugyanis még szeretnek puskázni, így amikor egy dalt kísérnek jó, ha a kotta fölé be van rajzolva a fogólap vázlatos képe. Ezen a fogástáblán pöttyökkel lehet megjelölni azokat a helyeket, ahol majd le kell fogni a húrokat. Az ilyen kottákban minden olyan helyen van egy ilyen fogástábla, ahol változik a harmónia. Aki már gyakorlottabb gitárosnak számít, az ezt a kis mankót elhagyja, mivel az akkord betűjeléből azonnal tudja, hogyan kell megfogni. A még ennél is magasabb szinten állók esetén az is előfordul, hogy a kottát előre elolvassák és a dallam menetéből következtetnek az odaillő harmóniákra, és mire a dallam odaér, már tudják, hogy milyen akkordot kell játszani.

Gitár leckék

Gyorsan tanulható gitár leckék kezdőknek és haladóknak

Sosem volt még kezedben gitár? De szeretnéd, ha a kezed nyomán élvezhető hangok születnének? E két állapot között ível az út, ami gitárleckékkel van kikövezve. Sokan mondják, hogy rajta, csapj a húrok közé, azaz vágj bele, de azért éppen a gitárleckékkel kapcsolatban ennél kifinomultabb módja is van annak, hogy lépésről lépésre haladj és az az egymásra épülő gitárleckék fejlesszenek.

Ingyenes 30 részes online gitártanfolyam! ««

A Gitáregyetem elkötelezett aziránt, hogy minél többen megtanulhassanak gitározni még akkor is, ha se kedvük, se idejük nincs arra, hogy eljárjanak alkalomadtán egy-egy gitártanárhoz, aki megkéri az árát minden egyes gitárleckének. Lehet, hogy egy banálisnak tűnő felbontott gitárjáték okozza számodra a legtöbb nyűgöt, de a gitártanárodnak nincs türelme újra és újra, napról napra elölről elmagyarázni és asszisztálnia ahhoz, hogy begyakorold?

Nem is beszélve arról, hogy a hobbigitárosok többsége remekül meg tud tanulni pengetni akkor is, ha nem ássa bele magát a zeneelmélet legmélyebb bugyraiba. Zeneelmélet nélkül is, a gyakorlat felöl közelítő gitárleckék segítenek abban, hogy pontosan annyira tanulj meg alapszinten (vagy azon túl) gitározni, amire vágysz. Persze, ha ennél többet szeretnél, akkor úgyis utána fogsz menni.

Az alapszintű online gitártanfolyama 10 leckén keresztül vezet be lépésről lépésre a gitározás mesterségébe, művészetébe, hobbijába – legyen számodra bármi is a gitározás. A 10 gitárlecke során a gitár hangolásától kezdve a különböző pengetési módokon és akkordokon, ujjgyakorlatokon keresztül olyan készséggé alakul a gitározás, amit korábban nem is hittél. Hogy min múlik a siker? Azon, hogy mennyit gyakorolsz!

A Gitarozom.com gitár leckéit úgy kapod, hogy nem kerget és hajszol egy zsémbes gitártanár teljesítményre. Az online elvégezhető gitártanfolyam annyiszor és annyi ideig játszható és gyakorolható, amíg az egyes tanítványoknak erre szükségük van. Lehet, hogy neked napi 15 perc is elég, amíg az adott gitárleckével foglalkozol, másnak lehet, hogy 2 óra is kevés. Ez mindig teljesen egyéni. De éppen ez az egyik előnye az online gitárleckéknek: elvégezhető, megmarad, újra és újra elővehető.

Sokan gondolják, hogy inkább bele sem vágnak egy hús-vér gitártanár nélkül a gitártanulásba, mivel biztos, hogy nem képesek arra, hogy megtanulják az alapokat. Pont az alapokat. Nálunk az oktatók pontosan olyan szemmel állították össze az egyes leckék anyagát, hogy az megfeleljen azok szintjének is, akik talán most fognak életükben először gitárt a kezükben.

Fontos számunkra, hogy megmaradjon a motiváció, ezért érdemes a verítékes szolfézs helyett gyors sikerélményhez belépési jogot adni. Mit szólnál, ha már a 3. vagy 4. leckében híres népdalt vagy akár egy Tankcsapda számot tanulhatnál meg pengetni? Persze nem úgy, hogy a Sziget nagyszínpadára is kiállhass, de ez ugye még csak a 3. vagy 4. gitárlecke. Már a 3. vagy 4. gitárlecke! Lényegre törő, élvezetes és a kezdők igényére szabott gitár leckék ingyen, online.

Kattints ide az ingyenes tanfolyamhoz «« 

Gitároktatás

A legbarátságosabb gitártanárok kezei alatt vehetsz rész profi gitároktatáson a Gitáregyetem jóvoltából.

Szeretnéd, ha egy régi álom válna valóra? Esetleg még fiatalabb korodban tudtál gitározni, de azóta már lassan évtizedes por lepi be a gitárodat? Jó lenne, ha sikerülne elérned, hogy pár év múlva már saját bandában gitározz? Vagy egyszerűen csak szeretnéd valamilyen kreatív, cselekedtető hobbival lekötni a szabad energiáidat? Ha szeretnél megtanulni gitározni, akkor a Gitáregyetem kezdőknek való gitároktatása kiváló kiinduló alap lehet. Úgy szilárdítja meg az alapokat, hogy mentes mindenfajta dresszúrától! Nem terhel a kezdők gitároktatása felesleges gitárelmélettel, hiszen aki mélyebben akar megismerkedni a gitározás tudományával, az majd az alapok biztos tudásának megszerzése után is ráér agyát zeneelmélettel és műfajtörténettel megtömni.

A gitártanulás méltán az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység fiatalok és örökifjak körében egyaránt. Nem kell ugyanis különösebb veleszületett tehetség ahhoz, hogy bárki megtanulhassa egy strukturált gitároktatás keretén belül az alapokat. Magyarország legnépszerűbb gitároktatói most az internet segítségével a lehető legtöbbekhez akarják eljuttatni a gitár szeretetét és azt az élményt, hogy ne csak hallgasd, de magad is csináld a zenét.

Profi gitároktatók által kidolgozott módszer segítségével valóban nem szükséges semmiféle zenei előképzettségre szert tennie senkinek ahhoz, hogy helyet állhasson és élvezhesse a gitározást. Immár több mint 10.000 tanítványunk van, akik sikerekről számolhatnak be és akiknek lelkesedése leckéről leckére egyre csak növekedett! Ez szinte hihetetlen, mivel a hagyományos oktatási keretben legtöbbször a zeneelméletet tartják szükségszerűnek a gitároktatás során, így a kezdők lelkesedése rohamosan csökken, ahogy egyre közelebb jutnak a komolyabb kihívásokat jelentő technikai elemekhez. Gitároktatóink végérvényesen szakítottak ezzel a poroszos módszerrel és egy élményközpontú, gyakorlatorientált gitároktatás kidolgozásával használják ki a sikerélményben rejlő hajtómotort.

A kezdők számára összeállított gitár oktatásban maximálisan figyelembe vettük, hogy az apró lépések elve és a legközelebbi fejlődési zóna elve is érvényesüljön. Hogy ez mit jelent a valóságban? Minden leckében lépésről lépésre teljesen nulláról lehet megtanulnia minden kezdőnek! Hogyan kell pengetni, milyen alap gitárakkordok vannak és ezeket hogyan kell megszólaltatni? Itt már az első leckék között is ismert és kedvelt slágerek dallamain gyakorlunk, hogy ne drillezéssel, hanem valódi, értelmes zenével bizonyítsuk a sokszor kétkedő kezdőknek: meg tudod csinálni! Nagyon hamar eljutunk oda a kezdők gitároktatásában is, hogy ismert számokat egyszerű gitárakkordok segítségével könnyedén megtanulhasson és családjának, barátainak élvezetes stílusban előadhasson. Ha eddig nem is voltál hangadó, most biztosan betöltheted ezt a posztot!

A gitároktatás első lépcsője az az ingyenes 30 napos alaptanfolyam, amelynek során e-mailben küldjük a következő leckét. Ha nincs is rá napi több órád, hogy gyakorolj, akkor is sikereket érhetsz el, ha csak napi 15-20 percet szánsz a gitározásra. De megsúgomm, hogy tanítványaink inkább vállalják, hogy a húrok kikezdik kezüket, semmint letegyék a gitárt és abbahagyják a gyakorlást!

A gitároktatás ezen formája nagy népszerűségnek örvend kezdő, középhaladó hobbigitárosok körében, illetve azok között is, akik például pedagógusként munkájuk során is kamatoztathatják gitártudásukat. Gitároktatási tanácsaink azoknak is ütős segítséget jelentenek, akik maguk is szeretnék gitártudásukat fejleszteni, hogy egyszer talán másokat oktathassanak, hogyan kell megszólaltatni ezt a remek hangszert.

Érdemes belevágnod a gitártanulásba, mivel most ez az ingyenes alaptanfolyam mind módszerében, mind a közvetített tudásában, mind pedig az anyagi vontakozásában már az első lecke után megtérül. Nem kell Jimi Hendrix babérjaira törnöd ahhoz, hogy élvezetesen tudj gitározni akár mások előtt is. Hisszük, hogy aki szívvel be tudja vonni magát egy tevékenységbe és jelen esetben képes átadnia magát a gitározásnak és a gitártanulásnak, az meg is fog tudni tanulni! Gitároktatásunkban ezt akartuk megragadni: aki szeretne, az meg is tudjon tanulni gitározni és ne kelljen lemondania erről a vágyáról csak azért, mert időben, pénzben vagy éppen távolságban nem tudja megengedni magának, hogy eljárjon egy gitáriskolába.

A Gitáregyetem az alapokat tehát mindenkinek biztosítani kívánja. Azonban akiknek ennél komolyabb tervei vannak a gitártanulással, azok sem maradnak kielégítetlenül. A későbbiekben akár magánórákon való részvételre is van lehetőség, ahol a fejlődés és az igények teljes mértékben a gitártanárok és a tanítványok együttműködésében bonatkozik ki.

u.i: A legújabb ingyenes gitároktató videókat és híreket a GitárEgyetem közösségről mindig Facebookon találod először. Nyomj egy lájkot oldalunkra, hogy hozzád is azonnal eljussanak az újdonságok!

Gitár Akkordok

Gitár akkordok kezdőknek és haladóknak

A legegyszerűbbtől a leghaladóbb gitár akkordig, végre minden akkordot megtanulsz a Gitáregyetemen.

Sokak álma válik valóra, amikor végre hozzájutnak első gitárjukhoz és megkezdik az elmerülést a gitározás és a gitárok világában. Az akkordozás az első szint, amit a gitártanulás során elér az újdonsült tanuló. Ez a legalapvetőbb, mégis a leglátványosabb lépcsőfok ahhoz, hogy már ki lehessen állni egy szál gitárral a tábortűz mellé, hogy a kedvenc dalok ismert gitár akkordjaiból már önállóan felépítsd az est hangulatát. Nagyon sok dalt le lehet már játszani úgy, hogy néhány gitárakkord birtokába kerülsz.

Íme az első gitár akkord videód, tanuld meg!

A Gitáregyetem oktatási módszerének alapja, hogy sikerélményben és gyakorlati tapasztalatban bővelkedő legyen minden egyes gitárlecke. Nem véletlen, hogy már a legelején is nagy hangsúlyt fektetünk a gitárakkordok elsajátítására, mivel enélkül a gyakorlás csak önmagába visszafutó unalom lenne. Ahhoz viszont, hogy a gyakorlóanyagben szereplő népdalokat, toplistás slágereket vagy filmzenéket le tudj játszani fontos, hogy legalább az alapakkordokat megtanuld minél előbb.

gitár akkord tanulása
gitár akkord tanulása

Nagy népszerűségnek örvendő gitároktatásunk során már több tucat olyan tanítvánnyal találkoztunk, akik az elején azt sem tudták mi fán teremnek a gitár akkordok, majd pedig a 30 napos intenzív alapszintű gitártanfolyam után ők voltak, akik akik az akkori kezdőknek nagy lelkesedéssel magyaráztak. Hiszen lett tapasztalatuk és pont annyi elméletük, hogy értésék, mit miért csinálnak.

Gitároktatói gyakorlatunknak is ez az egyik alapelve: úgy megtanítani valami hasznos és előremutató dolgot, hogy közben ne tömjük tele a tanítványok fejét a mögöttes zeneelmélettel. Csak pont annyival, amennyi szükséges is, elégséges is.

Amikor a kezdők először szembetalálkoznak a legegyszerűbb gitár akkordokkal, azt sem tudják, mit értünk ez alatt. Nagyon egyszerűen fogalmazva: több húron megszólaló hangok kombinációja. Tehát itt már nem elég, ha ujjaid elég rugalmasak ahhoz, hogy egyáltalán tisztán megszólaltassanak bizonyos hangokat, de kell az is, hogy észnél légy és a kis tényezőkre (leszorít, penget, de jaj, melyik bundon) is figyelj!

Nagyon sok gitárakkord létezik, amelyeket különféleképpen kell megtanulni lefogni és megszólaltatni. Ez stílustól, daltól is függ, azonban általánosan elmondható, hogy már 20-25 alap gitárakkorddal már túl lehet élni, de 30-40-nel már egész jól el lehet lenni. Hiszen nem több egy-egy gitárakkord annál, mintsem az adott húrokat a megfelelő kombinációban fogod le és pengeted. Egyszerű, nemde? A gyakorlat is ezt fogja igazolni, ha feliratkozol és kipróbálod magad az ingyenes alaptanfolyamon!

A gitár akkordokban az a jó, hogy olyan alapvető építőkövei a daloknak, amelyeket egyszer kell megtanulni, hogy aztán kombinálva őket teremtő erős és jobb agyfélteki kreativitásod spontán módon törjön fel belőled. Ha tudod azokat az akkordokat, amelyek felépítik éppen aktuális kedvenc dalodat, ehhez megfigyeled, hogyan kell pengetni és eleget gyakorolsz, akkor még ma magad sem hiszed, milyen könnyen fog fejlődni gitáros repertoárod! Meg kell tanulni a gitárakkordokat és a különböző akkordváltási technikákat, hiszen ezekből az egyszerű alapelemekből épülnek fel az egyre bonyolultabb dalok is.

Természetesen a gitár akkord-tanulást sem úgy kell elképzelni, mint a szorzótábla bemagolását. Azonban e tudásról, amely ugyan elméletnek tűnik, mégis elmondható, hogy alapvetően a gyakorlatot támogatja. Tudni fogod, mit jelent, ha valaki “dúr” vagy “moll” hangnemről beszél, sőt ennek a tudásnak a segítségével saját gitárakkordok létrehozására is képes leszel, hogy a kreativitásod is kielégülhessen.

Gitározás akkordokkal
Gitározás akkordokkal

Elmondom a három legfontosabb alapot, amit a kezdő gitárosok számára útravalóként ajánlok. Fontos, hogy megfelelő legyen a gitárvásárlás, hiszen a hangszer minősége is befolyásolja a hangzást. Másrészt lényeges, hogy minél előbb be tudd hangolni akár hangolóval, akár saját hallásod segítségével a gitárodat. És a harmadik nélkülözhetetlen tudás, hogy ismerd legalább alapszinten a gitár akkord táblázatot.

A Gitáregyetem strukturált leckéi, videói ebben a három dologban segítenek, hogy aztán ne okozzon gondot eljátszani kedvenc számaid gitár akkordjait hacsak a tábortűz mellett is szólalnak meg és nem nagyszínpadon. Feliratkozva a 30 napos ingyenes alaptanfolyamra gitárakkordokról, gitártanulásról, pengetésről hasznos gitároktatási tanácsokat kaphatsz, mint ahogy abból már több mint 30.000 tanítványunk is merített.

u.i: Lájkoltad már a facebook oldalunkat? Ha még nem, most itt az idő! Mindig oda töltjük fel elsőként a legújabb ingyenes gitároktató videókat és híreket, hogy első kézből azonnal értesülhess a GitárEgyetem közösségről. Kattints és lájkolj, nehogy lemaradj az újdonságokról!

Gitár Tanulás

Gitár tanulás gyorsan, érthetően és könnyen

A GitárEgyetem a leggyorsabb és legélvezetesebb módja a gitártanulásnak. Csapj bele INGYEN!

Gitár tanulás a leghatékonyabb módszerekkel
Gitár tanulás a leghatékonyabb módszerekkel

Nincs gitártanár a közeledben? Nincs elég idő munka, suli és család mellett arra, hogy legalább a gitározás alapjait megtanuld? Valójában nincs sok tehetséged a zenében, de nagyon szereted? Nemcsak hallgatni akarod a gitár hangját, hanem szeretnéd magad is létrehozni a zenét? Sokan vannak, akik nem akarnak nagy babérokra törni a gitártanulást tekintve, de legalább alapszinten szeretnének megtanulni gitározni.

Sok visszajelzés alapján az a tapasztalat, hogy a gitár hangja és maga a gitározás, sőt a gitár tanulásból fakadó sikerélmény már önmagában is gyógyító, mágikus erővel bír sokak életében. Most kifejezetten azok számára igyekszünk a Gitáregyetemen segítséget nyújtani, akik ilyen vagy olyan okok miatt eddig nem jutottak el oda, hogy megtanulják a gitározás alapjait.

Sokakat elriaszt a gitártanulástól az a sok zeneelmélet, amit a hagyományos iskolák nélkülözhetetlennek tartanak ahhoz, hogy valaki megtanuljon pengetni vagy megtanulja a legalapvetőbb gitárakkordokat. A Gitáregyetem szakít ezzel a hagyománnyal, mivel elve, hogy attól, hogy elméletileg tudjuk, hogyan épül fel egy barré, még nem tudjuk kivitelezni. Éppen ezért a gitártanulást nem az elméletből, sokkal inkább a gyakorlat felől indítjuk. Hogy miért?

A gyakorlat tapasztalattal gazdagít. A gyakorlat sikerélményt biztosít. A gyakorlat kézzelfoghatóvá teszi mindazt, amit aztán elméletben is megtanulhatsz, ha komolyabb szándékaid vannak a gitártanulással.

A Gitáregyetem specialitása tehát, hogy felesleges zeneelméleti anyagok zsarnoki uralma helyett az élményközpontú gitároktatásra helyezi a hangsúlyt.

Mi garantálja, hogy valóban élményközpontú lehet a gitár tanulás? Egyrészt, gondolj bele: ha kedvenc dalaidat nemcsak a távoló jövőben fogod tudni lejátszani, hanem már a legelső lépésektől kezdve, vagy ha ujjaid és a húrok találkozásából pontosan azok a dallamok szólalnak meg és pontosan úgy, ahogy azt a slágerlisták élén is hallottad.

A gitár tanuláshoz nem kell előképzettség sem tökéletes hallás. Csak akarat és gyakorlás.
A gitár tanuláshoz nem kell előképzettség sem tökéletes hallás. Csak akarat és gyakorlás.

Az alapszintű gitártanulás természetesen még nem biztosítja részvételedet a nemzetközi hírű Guitar Idol versenyre, de azt igenis megteremti, hogy saját és mások szórakoztatásásra és örömére pengethess magabiztosan és élvezetesen. Hiszen a gitártanulás során magadévá teheted azokat az alap akkordokat, amelyekből valódi slágerek is felépülnek. Ezen túl megismerkedhetsz különböző stílusok jellemző megszólaltatási módjaival, pengetési technikáival, akkordjaival. A gitár tanulás egy másik fontos elemére is nagy hangsúlyt fektet a Gitáregyetem, ez pedig a gitár hangolásának valóban gyakorlatcentrikus megtanulása. Hiszen ez az alap. Egy valódi gitártehetség és egy profi gitár mit sem ér, ha nincs behangolva gyakorlás előtt az eszköz.

Sokan vannak, akik azért nem vágnak bele egy új kalandba, nevezetesen a gitártanulásba, mert meggyőződésük, hogy túl idősek – túl fiatalok hozzá. (A megfelelő válasz aláhúzandó.) Pedig nem ezen múlik. Természetesen a gitározáshoz is szükség van egy bizonyos testi érettségre, tehát általában a 10 éves kor ajánlott először ahhoz, hogy gitárral próbálkozzon az ifjú zenekedvelő. Az pedig, hogy ki mire viszi nemcsak a zenei tehetségen vagy az ifjúságon múlik, hanem pontosan a szorgalmas gyakorláson. Ez a titok a gitárok mágikus világában! A gyakorlás.

 • Kicsit merevek az ujjak?
 • Berezeg a húr pengetéskor?
 • Nem úgy szól a barré, ahogy elvárnánk?

Ezek a problémák könnyen elriaszthatják a kezdő gitártanulókat, de most megnyugtatunk mindenkit: csak gyakorlás kérdése az egész, mikor múlnak el ezek az ideiglenes problémák. A kromatikus ujjgyakorlatok például pontosan azért kerültek bele a gitároktatás tananyagába, hogy segítsék a merev ujjak rugalmasabbá tételét és a gördülékeny gitárjátékot.

Ne tévesszen meg senkit, hogy olyan gitároktatáson vesz majd részt, ha rászánja magát, ahol nincs mellette “igazi” gitártanár. A leckék, amelyek a tananyagot tartalmazzák hiába érkeznek e-mailen, nagyon alaposan, az apró lépések elvét betartva építik fel a mindenki által megszerezhető gitártudást. Sőt, mivel nem könyvből kell kibogarászni a következő gyakorlati pontot, hanem egyszerűen a videókat kell utánozni, sokkal gyorsabb útja a gitártanulásnak. Lehet, hogy van, akinek futurisztikus így megtanulni gitározni, mégis érdemes kipróbálni, hiszen a siker gyorsan jön és tartósan marad. Az egész csupán attól függ, mennyit szánunk rá naponta és mennyire válunk saját magunk gitártanár-lelkiismeretévé.

u.i: lájkoltál már a facebookon? A legújabb ingyenes gitároktató videókat és híreket a GitárEgyetem közösségről mindig a Facebookon találod először. Nyomj egy lájkot itt alul, nehogy lemaradj a következőről!

“Változó korban élünk”, “rohan a világ” – hallhatjuk nap mint nap az unalomig szajkózott kliséket jelenünkről. Tény azonban, hogy információ-fogyasztói társadalomban mindene van egy átlag embernek csak szabadideje nincs. Pontosabban arra van, amire szorít. Sokan erre az időhiányra hivatkozva nem vágnak bele egy új hobbiba, nem kezdenek el 40-en túl tanulni valami újat és nem engedik a gyereknek sem, hogy például új hangszeren játsszon, mivel a karate, a zongora óra és a különangol már pontosan annyira elvitte minden délutáni idejét, hogy a leckére alig marad valami erő.

Gondolj bele, milyen jó érzés lesz a barátaiddal együtt zenélni. Te gitározol, ők énekelnek. :)
Gondolj bele, milyen jó érzés lesz a barátaiddal együtt zenélni. Te gitározol, ők énekelnek. 🙂

De gondoljunk bele, valóban ennyire kevés az időnk az internet világában, amikor képesek vagyunk a közösségi oldalakon órák hosszat szociális életet élni, ahelyett, hogy valami testi-lelki-esztétikai értelemben produktívat alkotnánk?

Van egy javaslat a gyors gitár tanulás és az interneten töltött idő konstruktív ötvözésére: gitár tanulás interneten. Ez nem csak egy egyszerű játék a szavakkal. Érdemes átgondolni, hogy mennyire kézenfekvő valójában az ötlet: otthon, interenten keresztül tanuljunk meg gitározni.

Egyrészt nem kell senkihez alkalmazkodni, elég lesz majd a végeredménnyel a világot jelentő deszkákra lépni a nyári tábortűz mellett. Nem kell szabályozni a gitározási kedvet sem arra a heti kétszer 2 órára, amikor egy esetleges gitár magántanár bezsúfolt bennünket az órarendjébe. És nem is kell lépést tartani azokkal a zeneiskolai csoporttársakkal, akik másként veszik a gitártanulás akadályait. És ezek csak épp fellebbentik, milyen előnyei lehetnek a gitár tanulásnak interneten keresztül.

Ma már elmondható, hogy a többségi lakosságnak megoldott az internetes hozzáférése, sőt a mai digitális bennszülött ifjú generáció már-már új testrészként hordja magán okostelefonját, amelynek köszönhetően folyamatosan online lehet. A gitártanulás az interneten keresztül éppen ezt használja ki, pontosabban él a lehetőséggel, hiszen egy e-mailen elküldött gitárlecke, vagy a várva várt következő tananyag épp úgy online van a virtuális térben, mint az, aki meg akar tanulni gitározni. A találkozásnak már csak meg kell történnie. Nincs szükség a hagyományos matériára (könyv, videó, cd), nincs szükség egy élő tanárra sem, hiszen enélkül, teljesen autodidakta módon is meg lehet tanulni gitározni és lehet gyakorolni a gitározást interneten keresztül.

Sokkal jobb interneten keresztül belevágni a gitártanulásba, mint mondjuk megrendelni egy kazetta alapú oktatócsomagot. Hogy miért? Ma már a videólejátszó elvavultnak számít, nincs minden háztartásban, a számítógép le sem játssza és még sorolhatnánk azokat az első pillantásra látens akadályokat, amelyek immár ezen otthoni oktatócsomagokat is anakronisztikussá teszik.

Az internetes gitár tanárnulásnak továbbá az az előnye a személyes oktatással szemben, hogy a magyarázat végtelenített ismétlésben jut el a gitártanulóhoz mentesen mindenféle türelmetlenségi – személyi – faktortól. A gyakorlás így egyénre szabott, teljesen a gitártanuló igényeire alakítható és bárhol, bármikor elérhető a virtuális térnek köszönhetően.

 

Online Gitártanfolyam 10.rész

A tizedik gitárleckében tanítok Neked még egy kromatikus ujjgyakorlatot és 4 db blues stílusban sokat használt akkordot.

Ezzel a 30 napos ingyenes tanfolyam végére értünk. Remélem, hogy tudtam neked segíteni a gitározásban és egyre jobban kedveled ezt a remek és gyönyörű hangszert. Ne add fel, az igazán kellemes rész még csak most jön! 🙂

A GitárTanfolyam folyatatását itt találhatod meg, kattints IDE!

Sok sikert és kellemes gitározást kívánok a továbbiakban!

Ádám
Gitarozom.com

Az előző részeket itt találod meg:
1.rész: Gitár hangolás, Pengető használata, I. Ujjgyakorlat
2.rész: Általános pengetési mód, II. Ujjgyakorlat
3.rész: Alap akkordok, III. Ujjgyakorlat
4.rész: Depp Purple: Smoke On The Water, IV. Ujjgyakorlat
5.rész: I. Pentaton skála, C-dúr skála
6.rész: Alap akkordok II., Nirvana: Come As You Are
7.rész: Felbontott 4 Ujjas Játék, Alap akkordok II.
8.rész: Boci-boci tarka, V. Ujjgyarkolat
9.rész: Felbontott 4 Ujjas Játék II., Alap Akkordok III.