Metallica – Nothing else matters (intro) gitáron, gitár kotta, akkordok, tab

Az egyszerűen induló világhírű dal a Metallica-tól nem végződik olyan könnyen, de ebből a videóból megtanuld, hogyan kell az első részt (introt) eljátszani.

»» Kattints ide a teljes videóért ««

 A teljes oktatóvideó hossza 12 perc 31 másodperc.

Beatrice – 8 óra munka gitáron, gitár kotta, akkordok, tab

Beatrice-től a 8 óra munka című számot minden gitárosnak el kell tudnia játszani. Nem is bonyolult, hiszen csak pár akkordból áll az egész dal, ráadásul a pengetését 1 perc alatt megtanítom neked ebben a videóban! Hajrá!

»» Kattints ide a teljes videóért ««

 A teljes oktatóvideó hossza 9 perc 49 másodperc.

Tankcsapda – Örökké tart gitáron, gitár kotta, akkordok, tab

Íme a Tankcsapdától az Örökké tart című dal gitáron.

A dal felépítése: intro, 2 versszak, refrén, átvezető, két versszak, refrén és outro. Többek között ezeket az akkordokat és akkordváltásokat fogod megtanulni a Tankcsapda számának segítségével, miközben gyakorolsz: E-dúr, A-dúr, D-dúr. E híres szám megtanulása a kezdőknek sem okoz nehézséget, ha elég időt szánnak a gyakorlásra.

Az akkordok és akkordváltások sokkal jobban rögzülnek, ha olyan dalon keresztül sajátítod el és gyakorlod be őket, amit ismersz és szeretsz.

»» Kattints ide a teljes videóért ««

 A teljes oktatóvideó hossza 18 perc 13 másodperc.

Deep Purple – Smoke On The Water gitáron, gitár kotta, akkordok, tab


Ebben a videóban egy nagy rock klasszikus dalát mutatom be nagyon egyszerű formában. A Deep Purpletől a Smoke on the water klasszikus gitáron is megtanulható, eljátszható.

Igyekeztem úgy összeállítani ezt a videót, hogy azok is meg tudják tanulni és hamar le tudják játszani akár baráti, családi közönség előtt is, akik éppen csak most ismerkednek a gitártanulással.

Most, kifejezetten a kezdő gitártanulókra gondolva egyes hangok megszólaltatásával tanuljuk meg a szám legfőbb motívumát, hogy magabiztosságot szerezzen az is, aki eddig még nem gitározott – talán soha.

Későbbiekben természetesen ennek a számnak a professzionálisabb gitár változatára is sor kerül.

A Deep Purple ezen számának tanulása közben gyakorolhatod a gitárpengető használatát. Továbbá fontos, hogy mind a négy ujjadat játékba hozd. A dal segít tudatosabbá tenni gitárjátékodat, segít abban, hogy pontosan a megfelelő helyeken fogd le a húrokat, hogy felismerhető dal szülessen kezeid alatt.

Ez csak a kezdet. Ha szeretnél mélyebb gitározási ismeretekre szert tenni és alaposan megtanulni, illetve begyakorolni hasonlóan ismert és kedvelt magyar és külföldi számokon akár a pengetési módokat, akár a legszükségesebb alap gitárakkordokat, akkor érdemes feliratkoznod a Gitározom.com ingyenes gitártanfolyamára. Itt pusztán kedvre és időre van szükséged, hogy befektesd a gitártanulásba, de hidd el, hamar megtérül.

Pentaton Skála A-ban


Ebben a videóban bemutatom neked a pentaton skálát. A pentaton skála 5 hangból áll, ahogy az már a nevében is benne van. Aki szóló karrierre pályázik, annak nélkülözhetetlen, hogy elsajátítsa ezt a pentaton skálát, mert ez a legalapabb szóló skála. Főleg rock és blues stílusú dal szükséges eleme.

Ebben a videóban az I. Pentaton skálát fogjuk megtanulni (A-ban). Összesen 5 pentaton skála van gitáron.

Mire eljutsz ehhez a skálához, már tapasztalni fogod, mennyit jelentettek korábban a kromatikus ujjgyakorlatok, hiszen sokkal flexibilisebbé váltak az ujjaid, nem okoz nehézséget, hogy végigjátszd ezt a skálát. Nagyon egyszerű, de érdemes kellő időt szánni a gyakorlásra, hogy később a rock and roll, a rock és a blues számoknál már automatikusan tudd beépíteni, ha arról van szó. Jó gyakorlást!