Kromatikus Ujjgyakorlat III.


Ez már a 3. kromatikus ujjgyakorlat gitáron, amit bemutatok neked, hogy hozzásegítselek ahhoz, hogy merev ujjaid minél fürgébben, mozgékonyabban tudjanak gitározni. Ebben a videóban már 3 ujjat fogunk használni.

Ha eddig még nem gyakoroltad be az előző két kromatikus ujjgyakorlatot, akkor érdemes, mert úgy sokkal könnyebben fogod tudni megcsinálni azt, amit most, ebben a videóban tanulunk.

Ebben a videóban duplán profitálhatsz, mivel az iránymozgásodat is és a koncentrációdat is fejlesztheted annak köszönhetően, hogy mind lefelé, mind fölfelé lépegethetsz a gyakorlatban a húrokon a teljes oktáv szélességben.

A gyakorlat kicsit talán bonyolultnak tűnhet, illetve tapasztalhatod, hogy egyáltalán nem megy olyan gyorsan, mint ahogy azt a videóban látod. Ne aggódj, nagyon sokat kell ahhoz gyakorolnod, hogy a megfelelő sebességben végezd el ezt az ujjgyakorlatot, de az is biztos, hogy kamatoztatni fogod tudni a belefektetett gyakorlási időt.

Szánj rá elég időt, hogy pontosan és tudatosan rögzíted már az elején inkább lassabban, hogy melyik ujjunk hol van a helye. A Gitározom.com 30 napos tanfolyamán még több gyakorlatot küldök neked fokozatosan nehezedő sorrendben.

Ez a gyakorlat sokat segít abban is, hogy a két kezed munkáját összehangold. Alapvetően nincs arra szoktatva a két kezed a mindennapokban, hogy külön utakon járjanak, így érthető, ha kicsit merevebbek. Erre való pontosan a kromatikus ujjgyakorlat, ami a kezed mozgékonyságának edzésével még remek agytornát is jelent. A másik nagyon fontos célja a kromatikus ujjgyakorlatoknak, hogy az ujjaidat tudd külön, egyesével mozgatni.

Jó gyakorlást!

Kromatikus Ujjgyakorlat V.


Immár az 5. kromatikus ujjgyakorlatot mutatom be neked. Ha sikerült jól begyakorolni már az előző négyet, akkor most picit váltunk, és valamivel izgalmasabb gyakorlattal folytatjuk a gitártanulást. Kicsit megvariáljuk a dolgokat, hogy ne legyen unalmas, illetve ez egy kicsit másféle gyakorlat is lesz.

Ebből a videóból azt tudod megtanulni, hogy miképp tudod az ujjak közti távolságot növelni. Tehát nem annyira az ujjak fürgesége, inkább rugalmassága, mozgékonysága és ennek fejlesztése áll a középpontban. Azt akarjuk elérni, hogy egyre több bundot, egyre nagyobb távolságot tudjon átérni a kezed.

Ez a gyakorlat már bonyolódik, viszont a Gitározom.com-nak nem az a célja, hogy elrettentsen a gitározástól. Éppen ezért most, ebben a videóban a gyakorlat legkönnyebb oldaláról indulunk. Természetesen akinek ez nem okoz nehézséget és már ügyesen halad, az meg fogja találni a gyakorlatban is, hogy számára mi jelenti a legközelebbi fejlődési zónát, ami már élvezetes kihívást jelent a számára.

Elárulok néhány plusz információt arról is, hogyan használd a pengetődet, mire figyelj oda, amikor pengetővel gitározol és egyáltalán, milyen gitározási stílusban, helyzetben, szerepben fogod hasznát venni annak, hogy most megtanulod, hogyan használj pengetőt.

Jó gyakorlást!

Kromatikus Ujjgyakorlat IV.


Ebben a 4. kromatikus ujjgyakorlatban, amit most meg fogok tanítani neked már négy ujjat fogunk használni méghozzá kétféleképpen.

Érdemes elég időt szánnod a gyakorlásra annak ellenére, hogy sokkal vonzóbb egy híres dal megtanulása, mégis fontosak ezek a gyakorlatok, hiszen ezek alapozzák meg, hogy a kezeid egymástól külön is működjenek, illetve az ujjaidat egymástól függetlenül is játékba tudd hozni.

Ha már begyakoroltad az első három kromatikus ujjgyakorlatot, akkor nem lesz nehéz gyakorolnod azt immár négy ujjal. Pengetőre ehhez a gyakorlathoz is szükséged lesz.

Viszont most kicsit érdekesebbé szerettem volna tenni a gyakorlásodat, ezért egy olyan variáció gyakorlását is javaslom, amikor egyetlen húron haladsz lefelé bunról bundra. Tehát ebben a videóban tudod gyakorolni az ujjmozgást mind vízszintes, mind függőleges irányba akár az összes húron is.

A kétféle gyakorlat, amit ajánlok figyelmedbe ebben a videóban ahhoz is hozzájárul, hogy még tudatosabb legyen benned az egyes bundok helye és amikor játszol, egyre automatikusabban találják meg ujjaid, hol is kell pontosan lefogniuk az adott húrt.

A kromatikus ujjgyakorlatok egyre összetettebb feladatainak célja, hogy minél jobban össze tudjuk hangolni a két kezünk külön munkáját, illetve elérjük, hogy ujjaink valóban egymástól függetlenül is képesek legyenek mozogni. Ha túl merevek az ujjaid, érdemes ezekre a kromatikus ujjgyakorlatokra több időt szánni.

Ha szisztematikusan akarsz haladni, fejlődni és szeretnél egy profi hobbigitáros szintjére jutni, akkor érdemes feliratkoznod az ingyenes 30 napos gitároktatásra, hogy leckéről leckére még jobban összeálljon a kép, hogyan is kell gitározni legalább alapszinten.

Jó gyakorlást!

Kromatikus Ujjgyakorlat I.


A legegyszerűbb ujjgyakorlatokat úgy hívjuk, hogy kromatikus ujjgyakorlatok. Most ebből mutatok neked igazán egyszerű példákat és gyakorlatokat, hogy ezeket jól begyakorolva a következő szintre léphess.

A most gyakorlásra váró kromatikus ujjgyakorlatban 2 ujjat fogunk használni. Ezek az ujjgyakorlatok kiváló alapozást jelentenek ahhoz, hogy az alap gitárakkordokat is gyorsan és precízen meg tudd tanulni, illetve hogy a különböző akkordváltások se okozzanak nehézséget.

A felbontott 4 ujjas gitárjáték a jobb kezedet, a kromatikus ujjgyakorlatok a bal kezedet fejlesztik. (Jobb kezes gitár esetében.)

Ebben a gyakorlatban is pengetővel fogunk pengetni, így mindenképpen figyelj a helyes pengetőhasználatra és a megfelelő ütemű le-föl pengetésre.

Ahhoz, hogy ezek a különálló gyakorlatok szépen összeálljanak és fejlesztő hatással legyenek gitározási szintedre, érdemes elvégezned a 30 napos gitártanfolyamot, amire teljesen ingyen fel lehet iratkozni. A Gitározom.com gitároktatásán ezek a rövid kis ujjgyakorlatok és pengetési játékok külön-külön megtanulhatóak, de minden leckében együtt is tudod majd gyakorolni őket azokban a dalokban, amik igazán híresek és nagyon kedveltek.

Jó gyakorlást!

Kromatikus Ujjgyakorlat II.


Ebben a 2. kromatikus ujjgyakorlatban még szintén csak az egyes és kettes ujjunkat fogjuk használni. Ezt a videót is bátran ajánlhatom a teljesen kezdőknek is, noha érdemes több időt szánni majd a gyakorlásra.

Nyilván nem a legérdekesebb, de hidd el, hogy nagyon hasznos mindezek gyakorlása.

Valójában ez a kromatikus ujjgyakorlat az első kromatikus ujjgyakorlatra épül, és annak “tükörképe”.

Fontos, hogy ujjaid és kézjátékod elég rugalmas legyen, hogy könnyen meg tudd tanulni a különböző akkordokat és akkord váltásokat, ehhez viszont nélkülözhetetlen, hogy mindkét irányba, le is és fel is elég fürgék legyenek az ujjaid.

Ebben a videóban is pengetővel fogunk le-föl pengetni, miközben bal kezed ujjai húrról húrra haladnak. A kromatikus ujjgyakorlat II. gitárvideóban elárulok egy-két trükköt klasszikus gitárosoknak is, hogyan érdemes tartaniuk a gitárt, illetve mire figyeljetek akkor, ha a Gitározom.com mellett zeneiskolába is jártok.

A Gitározom.com-on vannak még kromatikus ujjgyakorlatok, melyek segítenek egyre jobbá és jobbá válni a gitározásban, tehát ha ez a gyakorlat már megy, akkor javaslom, hogy nézd meg azokat is.

Jó gitározást!

Felbontott 4 Ujjas Játék III.


Ebben a videóban átismételjük mindazt a felbontott 4 ujjas pengetési módot, amit már korábban tanultunk. Ha nem emlékszel és frissíteni szeretnéd a gyakorlatokat, hogy ügyesen, mozgékonyan járjon a kezed, akkor a Gitáregyetemen megtalálod ezeket a Felbontott 4 ujjas gitárgyakorlatokat.

Azonban most egy olyan gyakorlatot fogok megtanítani, hogy miképp tudod az akkordokat is így felbontva, 4 ujjas játékban pengetni. Ebben a videóban tehát az általános pengetési módon való akkordjáték mellett egy másik lehetőséget is megtanulhatsz.

A legszebb dalok felbontott gitárjátékban szólalnak meg, amihez már kicsit több figyelem és koncentráció kell, mint a teljesen egyszerű alapszinthez. Kicsit több gyakorlással azonban neked is menni fog a felbontott akkordjáték, hiszen ez is még igen egyszerű technika.

Ebben a videóban az E-dúr és az E-moll felbontott gitárjátéktól kezdve haladunk végig húrról húrra. Mindkét kezed használatban van, érdemes figyelni a helyes lefogásra és váltásokra.

A Gitáregyetemen úgy tanulhatod meg ezeket a fogásokat, alap gitározási ismereteket, hogy nem szükséges hozzá túlzott mértékű zeneelméletet is bemagolnod. Fontosnak tarjuk, hogy a gyakorlás és a sikerélmény motiváljon a fejlődésre. Ha gyakorlod, nagyon jól fog ez is menni és nagyon szépen fog szólni a gitárod.

Jó gyakorlást!

Felbontott 4 Ujjas Játék I.


Ebben a videóban a haladóbb szinten állók is kihívást találhatnak. Most bemutatom neked a 4 ujjas felbontott gitárjátékot. Ha ezt a pengetési módot használod, akkor az elején nagyon kell majd koncentrálnod arra, hogy melyik ujjadnak mi a feladata, mit pengessen meg és milyen ütemben következik egymás után a négy ujjad.

A videóból megtudhatod, hogy pontosan mit is jelent ez a fajta gitározási technika, illetve egy olyan gyakorlatot mutatok neked, amivel fejleszteni tudod figyelmedet, ujjaid mozgékonyságát és megalapozhatod azt, hogy bonyolultabb dalokat is le tudj játszani gitáron.

A négy ujjas felbontott gitárjátéknak is nagyon sokféle változata létezik, nagyon sokféleképpen lehet játszani, ezért én most azt hoztam neked, ami általában, minden változatban alapnak tekinthető. Érdemes erről a nagyon alap szintről indulni és időt szánni a gyakorlásra, még akkor is, ha kívülről nem tűnik bonyolultnak.

A Gitározom.com-on találhatsz még több felbontott gitárjáték gyakorlatot is, ezzel a gyakorlattal szeretném, ha egyáltalán hozzászoktatnád a kezedet, az ujjaidat a 4 ujjas felbontott módhoz. Jó gyakorlást!

Felbontott 4 Ujjas Játék II.


Ebben a videóban egy olyan új felbontott 4 ujjas gitárjáték gyakorlatot hoztam, ami már szorosan épül az előzőre. Ha még nem láttad az első felbontott 4 ujjas gitárgyakorlatot, akkor érdemes előbb azzal gyakorolnod.

Ennek a gyakorlatnak a segítségével fejlesztheted ujjaid flexibilitását, mozgékonyságát és koncentrációdat. A felbontott módban való játék tehát képességeid fejlesztésére éppúgy alkalmas, mint a gitárélmények gyűjtésére, hiszen ha elég gördülékenyen tudod már pengetni ilyen módon a gitárodat, nagyon kellemes hangzást tudsz előcsalni hangszeredből.

Előfordulhat, hogy azt tapasztalod, hogy nem nagyon megy az általános gitárpengetés vagy nem elég ügyesek az ujjaid. Ez esetben ajánlom, hogy végezd el teljesen ingyen, ugyanilyen videós oktatás formájában 30 nap alatt a gitártanfolyamot, hiszen teljesen az alapoktól indulunk és a leckék egymásra épülve gyarapítják megszerzett új gitárkészségedet.

Ezek a felbontott 4 ujjas gyakorlatok mindig aktuálisak maradnak, tehát, ha a gitár pengetésében szeretnél friss, ügyes maradni, akkor érdemes vissza-visszatérned és újra átzongoráznod ezeket a gyakorlatokat.

Jó gyakorlást!