Gitár Akkordok

Gitár akkordok kezdőknek és haladóknak

A legegyszerűbbtől a leghaladóbb gitár akkordig, végre minden akkordot megtanulsz a Gitározom.com-on.

Sokak álma válik valóra, amikor végre hozzájutnak első gitárjukhoz és megkezdik az elmerülést a gitározás és a gitárok világában. Az akkordozás az első szint, amit a gitártanulás során elér az újdonsült tanuló. Ez a legalapvetőbb, mégis a leglátványosabb lépcsőfok ahhoz, hogy már ki lehessen állni egy szál gitárral a tábortűz mellé, hogy a kedvenc dalok ismert gitár akkordjaiból már önállóan felépítsd az est hangulatát. Nagyon sok dalt le lehet már játszani úgy, hogy néhány gitárakkord birtokába kerülsz.

Íme az első gitár akkord videód, tanuld meg!

A Gitározom.com oktatási módszerének alapja, hogy sikerélményben és gyakorlati tapasztalatban bővelkedő legyen minden egyes gitárlecke. Nem véletlen, hogy már a legelején is nagy hangsúlyt fektetünk a gitárakkordok elsajátítására, mivel enélkül a gyakorlás csak önmagába visszafutó unalom lenne. Ahhoz viszont, hogy a gyakorlóanyagban szereplő népdalokat, toplistás slágereket vagy filmzenéket le tudj játszani fontos, hogy legalább az alapakkordokat megtanuld minél előbb.

Nagy népszerűségnek örvendő gitároktatásunk során már több tucat olyan tanítvánnyal találkoztunk, akik az elején azt sem tudták mi fán teremnek a gitár akkordok, majd pedig a 30 napos intenzív alapszintű gitártanfolyam után ők voltak, akik akik az akkori kezdőknek nagy lelkesedéssel magyaráztak. Hiszen lett tapasztalatuk és pont annyi elméletük, hogy értésék, mit miért csinálnak.

Gitároktatói gyakorlatunknak is ez az egyik alapelve: úgy megtanítani valami hasznos és előremutató dolgot, hogy közben ne tömjük tele a tanítványok fejét a mögöttes zeneelmélettel. Csak pont annyival, amennyi szükséges is, elégséges is.

Amikor a kezdők először szembetalálkoznak a legegyszerűbb gitár akkordokkal, azt sem tudják, mit értünk ez alatt. Nagyon egyszerűen fogalmazva: több húron megszólaló hangok kombinációja. Tehát itt már nem elég, ha ujjaid elég rugalmasak ahhoz, hogy egyáltalán tisztán megszólaltassanak bizonyos hangokat, de kell az is, hogy észnél légy és a kis tényezőkre (leszorít, penget, de jaj, melyik bundon) is figyelj!

Nagyon sok gitárakkord létezik, amelyeket különféleképpen kell megtanulni lefogni és megszólaltatni. Ez stílustól, daltól is függ, azonban általánosan elmondható, hogy már 20-25 alap gitárakkorddal már túl lehet élni, de 30-40-nel már egész jól el lehet lenni. Hiszen nem több egy-egy gitárakkord annál, mintsem az adott húrokat a megfelelő kombinációban fogod le és pengeted. Egyszerű, nemde? A gyakorlat is ezt fogja igazolni, ha feliratkozol és kipróbálod magad az ingyenes alaptanfolyamon!

A gitár akkordokban az a jó, hogy olyan alapvető építőkövei a daloknak, amelyeket egyszer kell megtanulni, hogy aztán kombinálva őket teremtő erős és jobb agyfélteki kreativitásod spontán módon törjön fel belőled. Ha tudod azokat az akkordokat, amelyek felépítik éppen aktuális kedvenc dalodat, ehhez megfigyeled, hogyan kell pengetni és eleget gyakorolsz, akkor még ma magad sem hiszed, milyen könnyen fog fejlődni gitáros repertoárod! Meg kell tanulni a gitárakkordokat és a különböző akkordváltási technikákat, hiszen ezekből az egyszerű alapelemekből épülnek fel az egyre bonyolultabb dalok is.

Természetesen a gitár akkord-tanulást sem úgy kell elképzelni, mint a szorzótábla bemagolását. Azonban e tudásról, amely ugyan elméletnek tűnik, mégis elmondható, hogy alapvetően a gyakorlatot támogatja. Tudni fogod, mit jelent, ha valaki “dúr” vagy “moll” hangnemről beszél, sőt ennek a tudásnak a segítségével saját gitárakkordok létrehozására is képes leszel, hogy a kreativitásod is kielégülhessen.

Elmondom a három legfontosabb alapot, amit a kezdő gitárosok számára útravalóként ajánlok. Fontos, hogy megfelelő legyen a gitárvásárlás, hiszen a hangszer minősége is befolyásolja a hangzást. Másrészt lényeges, hogy minél előbb be tudd hangolni akár hangolóval, akár saját hallásod segítségével a gitárodat. És a harmadik nélkülözhetetlen tudás, hogy ismerd legalább alapszinten a gitár akkord táblázatot.

A Gitározom.com strukturált leckéi, videói ebben a három dologban segítenek, hogy aztán ne okozzon gondot eljátszani kedvenc számaid gitár akkordjait hacsak a tábortűz mellett is szólalnak meg és nem nagyszínpadon. Feliratkozva a 30 napos ingyenes alaptanfolyamra gitárakkordokról, gitártanulásról, pengetésről hasznos gitároktatási tanácsokat kaphatsz, mint ahogy abból már több mint 30.000 tanítványunk is merített.

u.i: Lájkoltad már a facebook oldalunkat? Ha még nem, most itt az idő! Mindig oda töltjük fel elsőként a legújabb ingyenes gitároktató videókat és híreket, hogy első kézből azonnal értesülhess a Gitározom.com közösségről. Kattints és lájkolj, nehogy lemaradj az újdonságokról!