Gitár hangolás – Hogyan hangold be a gitárodat a legegyszerűbben? 2 különböző módszer

A legegyszerűbben egy sima, ingyenes okostelefonos applikációval:

Ha külső segédeszközök nélkül akarod megtanulni:

Hogyan kell gitárt hangolni? Íme a gitár hangolás 2 legegyszerűbb módja

Mi az első dolog, amit meg kell tenni minden egyes alkalommal, amikor gitárt fogunk a kezünkben? Természetesen ez a gitár hangolása. Nézd meg a rövid videót róla!

Kezdő gitárosok számára ez az első feladat, amely már komolyabb nehézségekbe ütközik. Hogyan lehet ugyanis behangolni egy gitárt akkor, ha valójában még nincs is kézzelfogható tapasztalatunk a szürkeállomány eldugott kis sarkaiban arról, hogyan is kell szépen és helyesen szólnia a húroknak, akkordoknak. Függetlenül attól, hogy milyen gitárja van valakinek (nylon vagy fém húros, klasszikus vagy elektromos), egy 6 húros gitár hangolási elve mindig ugyanaz.

Több módszer is kínálkozik arra, hogyan is álljunk neki a gitár hangolásának akkor, ha nem vagyunk állandó őrizetben egy árgus szemmel figyelő gitártanár felügyelete alatt.

A gitárok teljesen kézi hangolása azonban nagyon nehéz a kezdő gitárosok számára. Ehhez nagyon pontos és tiszta hallásra van szükség, különben elcsúszik mind a 6 húr hangja, ezért is készítettük ezt a gitárhangolási videót itt balra, hogy megkönnyítsük a dolgodat. A tanítványoknál általános jellemző, hogy a hibák és a sikertelenség egy-egy gitáróra után nem is abból fakad, hogy ne tudnák technikailag ügyesen megoldani a feladatokat, hanem, hogy nincs jól behangolva a gitárjuk, ezért kínkeservesen szaggatják a gitárhúrokat, hogy kizsaroljanak belőlük legalább egy olyan hangot, amire már rá lehet fogni, hogy az elvártnak távoli rokona.

Azonban a gyakorlottabb vagy nagyon jó zenei hallással rendelkező gitártanulók nyugodtan vegyenek például hangolósípot, vagy keressenek egy signált, amely megadja a normális A alaphangot (440 Hz), hogy ezzel megteremtsék a viszonyítási rendszer alapját és minden további húrt ehhez hangoljanak. Ehhez hangoljuk a legfölső húrt (E). Innentől kezdve pedig a következő húrokat, hangokat ehhez a már behangolt E-hez viszonyítva tudjuk beállítani.

Másik gitárhangolási mód, ha beszerzünk egy elektromos gitárhangolót, ami képes elvégezni helyettünk is a piszkos munkát. A mai világban azonban már nemcsak fizikai megvalósulásában kerülhet birtokunkba egy megbízható gitárhangoló, de lehetőség van virtuális gitárhangolókkal is próbálkoznunk. Kinek-kinek ízlése és igénye szerint letölthető vagy online elérhető változatai segíthetnek a gitár alapos behangolásában.

Hogyan működik a gitárhangoló gép? Bekapcsolás után már beszédünket is kijelzi frekvencia szerint ez a kis gépezet. A húrok megpendítésekor keletkezett hanghullámmal találkozva a hangológép jelzi azt is, amit szabad hangteres hallás útján a kevésbé gyakorlott fül nem fedez fel: mennyire csúszott el a hang ilyen vagy olyan irányba.

Az online hangolók részben ugyanígy működnek, részben pedig kombinálódnak a zenei hallással, mivel megadva a helyes hangot, a gitártanuló feladata ehhez igazítania a húrokat.

A gitárhangoló gép használata mellett azonban van más lehetőség is a hangolásra. Például, akik már játszanak más hangszeren, például zongorán, azoknak könnyen mehet adott húrok hangának és a zongora billentyűinek hangzásának összehangolása.

A gitár hangolás a gitártanulás alfája és omegája. Már a legelső lecke, amit mélyen a sejtekbe kell vésnie minden klasszikus vagy akármilyen gitár tanulónak, hogy a gitár helyes behangolása nélkül nincs is értelme elkezdeni a gyakorlást. Könnyedén belátja ezt a javaslatot mindenki, aki tapasztalja, milyen az, ha bármilyen próbálkozás ellenére sem jönnek azok a hangok a húrokból, amelyeknek jönniük kellene. Sokszor nem a technika és a tehetség okolható ezzel pusztán az, hogy a klasszikus gitár hangolásánál valami hiba csúszott a számításba.

Hogyan lehet hát a kezdő gitárosoknak is elejét venni ezen kellemetlenségnek? Hogyan történik a klasszikus gitár hangolás?

A technikai eszközöknek köszönhetően már nagyon egyszerűen megoldható a klasszikus gitárok hangolása anélkül, hogy külön hallásnevelési tréningen kellene részt vennie minden gitártanulónak. Amikor korábban nem volt lehetőség arra, hogy egy elektronikus eszközzel, a gitárhangolóval megoldjuk a gitárok hangolását, akkor mindenki a saját zenei hallására hagyatkozott. Eleinte inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ugyanis meg kell jegyezni, hogy a tiszta, jó, abszolút zenei hallás vagy egy adomány vagy hosszú és tudatos munka eredménye. Eleinte éppen ezért javasolt, hogy a rutin hangolást, amit hallásunk segítségével végeztünk el, egy másik hangszerrel (például egy zongorával) vagy egy hangolóval ellenőrizzük. Egy idő után már rááll a fülünk, hogy mit is kell hallani és szinte észre sem vesszük azt a pár másodpercet, amit a gitárgyakorlás elején a gitár újbóli, aktuális behangolására fordítunk.

Számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a klasszikus gitárhangolásban, az alaphangolásban segítséget nyújtsanak a kezdő és a haladó gitárosok számára. Hangoló sípok, hangoló berendezések, más hangszerek képezik már-már végtelenre duzzadt katalógusát. Hiszen mi a hangolás lényege? Találni egy olyan alaphangot, egy olyan kvázi origót, amelyhez be lehet állítani a húrokon is az alaphangot, s innentől már kezdetét is veheti a húrok egymáshoz hangolása.

Fontos megjegyezni, hogy nem egyféle hangolás valósítható meg. A klasszikus gitár alaphangoláson túl rengeteg egyéb hangolási mód van. Például másképp hangolunk szólótechnikailag vagy blues stílusban, de akkor más módszerhez nyúlunk, amikor kifejezetten egy-egy akkordhoz akarjuk behangolni gitárunkat. Természetesen a kezdő gitárosoknak éppen elég lecke megtanulni és gyakorolni a klasszikus gitár alaphangolást.

A Gitározom.com azt a célt tűzte maga elé, hogy minél többekkel megismertesse a gitározást és bizonyítsa, hogy alap- és középszinten mindenki meg tud tanulni gitározni akár egyedül is (természetesen támogatott kíséréssel), akiben van elég kitartás és szorgalom, hogy gyakorolja a gitározást. A Gitározom.com leckéiben nagyon fontos szerep jut annak is, hogy a gitárt, legyen bár használt vagy vadi új, hogyan kell behangolni. Az új húrok még könnyen elhangolódnak, így egy gyakorlás során akár többször is előlről kell kezdeni a hangolást. Ez persze nem baj, legalább így is mélyebben véshetik be a gitártanulók, hogyan is kell a klasszikus gitár hangolást megvalósítani.