Gitár hangolás

Hogyan kell gitárt hangolni? Íme a gitár hangolás legegyszerűbb módja

Mi az első dolog, amit meg kell tenni minden egyes alkalommal, amikor gitárt fogunk a kezünkben? Természetesen ez a gitár hangolása. Nézd meg a rövid videót róla!

Kezdő gitárosok számára ez az első feladat, amely már komolyabb nehézségekbe ütközik. Hogyan lehet ugyanis behangolni egy gitárt akkor, ha valójában még nincs is kézzelfogható tapasztalatunk a szürkeállomány eldugott kis sarkaiban arról, hogyan is kell szépen és helyesen szólnia a húroknak, akkordoknak. Függetlenül attól, hogy milyen gitárja van valakinek (nylon vagy fém húros, klasszikus vagy elektromos), egy 6 húros gitár hangolási elve mindig ugyanaz.

Több módszer is kínálkozik arra, hogyan is álljunk neki a gitár hangolásának akkor, ha nem vagyunk állandó őrizetben egy árgus szemmel figyelő gitártanár felügyelete alatt.

A gitárok teljesen kézi hangolása azonban nagyon nehéz a kezdő gitárosok számára. Ehhez nagyon pontos és tiszta hallásra van szükség, különben elcsúszik mind a 6 húr hangja, ezért is készítettük ezt a gitárhangolási videót itt balra, hogy megkönnyítsük a dolgodat. A tanítványoknál általános jellemző, hogy a hibák és a sikertelenség egy-egy gitáróra után nem is abból fakad, hogy ne tudnák technikailag ügyesen megoldani a feladatokat, hanem, hogy nincs jól behangolva a gitárjuk, ezért kínkeservesen szaggatják a gitárhúrokat, hogy kizsaroljanak belőlük legalább egy olyan hangot, amire már rá lehet fogni, hogy az elvártnak távoli rokona.

Megfelelő gitár hangolás szükséges a gitár tanuláshoz
Megfelelő gitár hangolás szükséges a gitár tanuláshoz

Azonban a gyakorlottabb vagy nagyon jó zenei hallással rendelkező gitártanulók nyugodtan vegyenek például hangolósípot, vagy keressenek egy signált, amely megadja a normális A alaphangot (440 Hz), hogy ezzel megteremtsék a viszonyítási rendszer alapját és minden további húrt ehhez hangoljanak. Ehhez hangoljuk a legfölső húrt (E). Innentől kezdve pedig a következő húrokat, hangokat ehhez a már behangolt E-hez viszonyítva tudjuk beállítani.

Másik gitárhangolási mód, ha beszerzünk egy elektromos gitárhangolót, ami képes elvégezni helyettünk is a piszkos munkát. A mai világban azonban már nemcsak fizikai megvalósulásában kerülhet birtokunkba egy megbízható gitárhangoló, de lehetőség van virtuális gitárhangolókkal is próbálkoznunk. Kinek-kinek ízlése és igénye szerint letölthető vagy online elérhető változatai segíthetnek a gitár alapos behangolásában.

Hogyan működik a gitárhangoló gép? Bekapcsolás után már beszédünket is kijelzi frekvencia szerint ez a kis gépezet. A húrok megpendítésekor keletkezett hanghullámmal találkozva a hangológép jelzi azt is, amit szabad hangteres hallás útján a kevésbé gyakorlott fül nem fedez fel: mennyire csúszott el a hang ilyen vagy olyan irányba.

Az online hangolók részben ugyanígy működnek, részben pedig kombinálódnak a zenei hallással, mivel megadva a helyes hangot, a gitártanuló feladata ehhez igazítania a húrokat.

A gitárhangoló gép használata mellett azonban van más lehetőség is a hangolásra. Például, akik már játszanak más hangszeren, például zongorán, azoknak könnyen mehet adott húrok hangának és a zongora billentyűinek hangzásának összehangolása.

A gitár hangolás a gitártanulás alfája és omegája. Már a legelső lecke, amit mélyen a sejtekbe kell vésnie minden klasszikus vagy akármilyen gitár tanulónak, hogy a gitár helyes behangolása nélkül nincs is értelme elkezdeni a gyakorlást. Könnyedén belátja ezt a javaslatot mindenki, aki tapasztalja, milyen az, ha bármilyen próbálkozás ellenére sem jönnek azok a hangok a húrokból, amelyeknek jönniük kellene. Sokszor nem a technika és a tehetség okolható ezzel pusztán az, hogy a klasszikus gitár hangolásánál valami hiba csúszott a számításba.

Hogyan lehet hát a kezdő gitárosoknak is elejét venni ezen kellemetlenségnek? Hogyan történik a klasszikus gitár hangolás?

A technikai eszközöknek köszönhetően már nagyon egyszerűen megoldható a klasszikus gitárok hangolása anélkül, hogy külön hallásnevelési tréningen kellene részt vennie minden gitártanulónak. Amikor korábban nem volt lehetőség arra, hogy egy elektronikus eszközzel, a gitárhangolóval megoldjuk a gitárok hangolását, akkor mindenki a saját zenei hallására hagyatkozott. Eleinte inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ugyanis meg kell jegyezni, hogy a tiszta, jó, abszolút zenei hallás vagy egy adomány vagy hosszú és tudatos munka eredménye. Eleinte éppen ezért javasolt, hogy a rutin hangolást, amit hallásunk segítségével végeztünk el, egy másik hangszerrel (például egy zongorával) vagy egy hangolóval ellenőrizzük. Egy idő után már rááll a fülünk, hogy mit is kell hallani és szinte észre sem vesszük azt a pár másodpercet, amit a gitárgyakorlás elején a gitár újbóli, aktuális behangolására fordítunk.

Számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy a klasszikus gitárhangolásban, az alaphangolásban segítséget nyújtsanak a kezdő és a haladó gitárosok számára. Hangoló sípok, hangoló berendezések, más hangszerek képezik már-már végtelenre duzzadt katalógusát. Hiszen mi a hangolás lényege? Találni egy olyan alaphangot, egy olyan kvázi origót, amelyhez be lehet állítani a húrokon is az alaphangot, s innentől már kezdetét is veheti a húrok egymáshoz hangolása.

Fontos megjegyezni, hogy nem egyféle hangolás valósítható meg. A klasszikus gitár alaphangoláson túl rengeteg egyéb hangolási mód van. Például másképp hangolunk szólótechnikailag vagy blues stílusban, de akkor más módszerhez nyúlunk, amikor kifejezetten egy-egy akkordhoz akarjuk behangolni gitárunkat. Természetesen a kezdő gitárosoknak éppen elég lecke megtanulni és gyakorolni a klasszikus gitár alaphangolást.

A Gitáregyetem azt a célt tűzte maga elé, hogy minél többekkel megismertesse a gitározást és bizonyítsa, hogy alap- és középszinten mindenki meg tud tanulni gitározni akár egyedül is (természetesen támogatott kíséréssel), akiben van elég kitartás és szorgalom, hogy gyakorolja a gitározást. A Gitáregyetem leckéiben nagyon fontos szerep jut annak is, hogy a gitárt, legyen bár használt vagy vadi új, hogyan kell behangolni. Az új húrok még könnyen elhangolódnak, így egy gyakorlás során akár többször is előlről kell kezdeni a hangolást. Ez persze nem baj, legalább így is mélyebben véshetik be a gitártanulók, hogyan is kell a klasszikus gitár hangolást megvalósítani.

 

“Gitár hangolás” bejegyzéshez 26 hozzászólás

 1. Szia!! Nagyon hasznos volt ez a videód is, ugyanis már majdnem egy éve van gitárom, de hangoló nélkül nem tudtam hogy kell behangolni. épp most hangoltam be úgy ahogy a videóban láttam és egész szépen sikerült 😀 Tisztelettel És Köszönettel : Egy Hallgatód 🙂

  Válasz
  • Szia!
   Minél többet gyakorlod a hangolásnak ezt a módját annál jobban és pontosabban fog sikerülni! 🙂 Örülök, hogy már ebben is jobb vagy. Ádám

   Válasz
 2. Szia! Sokat segített ez a videó! Nagyon örülök, hogy elkészítetted. Csak egy olyan gondom van, hogy nagyon könnyen elhangolódik a gitárom, ha egy picit leteszem máris elhangolódik. Ezért ilyen könnyen bármikor be tudom hangolni. Köszönöm még egyszer, hogy feltetted! 🙂

  Válasz
  • Szia Tamara!
   Örülök, hogy segített a videó! A gitárhangolás nagyon fontos, mint ahogy Te is tapasztalod. Ha újak a húrok, akkor kell egy kis idő, amíg “beállnak” 🙂 Jó gitározást! Ádám

   Válasz
 3. Sziasztok! Most kaptam egy gitárt és nem igazán sikerül behangolni ( eddig még nem volt gitárom) és nem értem hogyan kellene hangolni Mit csináljak ??? Üdv: Cseni

  Válasz
  • Szia Cseni!
   Érdemes gyakorolni azt a hangolást, amit a videóban mutatok 🙂 Egyszerűbb, ha van egy másik hangszered, amihez tudod igazítani az első hangot. De kifejezetten hangolóval is megteheted! Sok sikert! Ádám

   Válasz
 4. Nem gondoltam volna hogy ez ilyen egyszerű , sokkal bonyolultabb műveletre számítottam.. 😀 Nagyon jó ez az oldal .. a videók rengeteget segítenek és jól is van felépítve az egész… Le a kalappal 🙂

  Válasz
 5. Szia Ádám!
  Lenne egy kérdésem mert valamit nem értek!:/….
  Az E húrom folyamatosan berezeg mikor lefogom és nem is ér hozzá az ujjam a másik húrhoz+ :/….
  Ráadásul olyan berezgése van mint amikor áramot vezetne!:/…
  Nem tudod h mitől lehet ?!
  Mert mikor dalt szeretnék játszani akkor egyszerűen nem hangszik szépen mert folyton berezeg! :/ … 🙁

  Előre is köszönöm a választ és szép hétvégét! 😀

  Válasz
  • Szia Petra!

   Ennek lehet több oka is! Lehet azért van, mert öreg a húr, vagy mert túl laza – vagy a gitár túl olcsó. Ez is előfordulhat! Remélem kiderül és megoldódik! Ádám

   Válasz
  • Szia!

   Ne add fel! Hidd el, gyakorlás kérdése az egész! Ha nem megy, akkor érdemes előbb hangolóval próbálkozni. A fülednek is rá kell állnia kezdőként, mit és hogyan kell, illetve, ha új a gitár/húrok akkor még gyakrabban kell hangolni 🙂 Ádám

   Válasz
 6. Szia Ádám!

  A mai nap vettem egy hangolót biztos ami biztos. D-ig gyönyörűen behangolja a dolgokat majd a 4-5. húrokat azaz a G és B(H)-t átugorja. Próbáltam 440-450 Mhz-ig de sehogy sem az igazi. Egy Fender klasszikus gitárról van szó.

  Van valami ötleted hogy mi lehet a gond?

  Köszi a segitséget!

  Válasz
 7. Én már 2 napja görcsölök vele de sehogysem akar ez nekem működni. Pedig nagyon jó a hallásom. Megpróbálom fülhallgatón keresztül is hátha könyebb lesz úgy, csak nem tudom hogy a mezei mikrofonom milyen tisztán adja vissza a hangokat majd. Majd beszámolok a fejleményekről, addig is görcsölök tovább.

  Válasz
 8. Szia!
  Ha nincsen behangolva az E6 húr akk azt h kell?
  És nincsen semmilyen hangszer h hozzá hangoljam az E6-ot.

  Válasz
 9. Próbálgattam többször is behangolni, valahogy nem sikerült sosem. Hangolóval is próbáltam, az E6 húrt be is tudtam hangolni, a többinél viszont mást ad ki. A5-nél pl. G3-nak ismeri fel a hangoló. Ilyenkor mit lehet tenni?

  Válasz
 10. Online hangolásnál (cifraclub-osra gondolok, telefonon) miért váltakoznak a betűk? És a számoknak milyen értéket kell elérniük? Előre is köszönöm válaszodat!

  Válasz
 11. Szia Ádám! 🙂
  Az a kérdésem, hogyan tudom használni a Cherub WST-630C gitár habgolót?
  Klasszikus gitárom van. És sokszor beírtam a google-ba de csak azt írja ki, hol és mennyiért lehet venni. 🙁

  Válasz

Szólj hozzá!