Barré a gitáron


Mi az a barré?

Kezdő gitárosok számára közel s távol idegen nyelvi kifejezésnek tűnik, pedig elképzelhető, sőt nem ritka, hogy már a gitározás gyakorlása során maga is alkalmazta.

Miről van tehát szó, amikor a feladat egy barré kivitelezése? A barré tulajdonképpen egy technikai megoldás speciális kéztartással. Noha első hangzásra és látványra bonyolultnak tűnik, ez az a technika és gitáros speciális kéztartás, amit már a kezdőknek is el kell sajátítaniuk.

Barrék a gitáron videó – Nézd meg!

Mire van szükség a barrék helyes, fájdalommentes és megfelelő hangzást elérő kivitelezéséhez? Első és legfontosabb, amit nem lehet elég sokszor hangsúlyozni: a jól behangolt gitár. Egy rosszul beállított vagy egyáltalán fel sem hangolt hangszeren nem lehet kivitelezni a barrékat. Egyrészt komoly fizikai erőbefektetésre van szükség csuklótájon – feleslegesen -, másrészt az így esetleg ki is csikart hangok nemhogy további gyakorlásra ösztönöznének, még komolyan gondolkodóba ejtenének, hogy feladd e világi pályafutásodat érfelvágással. Nota bene tehát: a gitárhangolás tanulása és gyakorlása is segítik a barrék tanulását.

De nem csak egy barré van, amivel megismerkedik a gitártanuló. Létezik az úgy nevezett nagy barré, vagy másként keresztfogás, de van ezen túl még kis barré is és még sok egyéb mozdulat, aminek fortélyaiban a leckék segítségével videóról videóra elmerülhetsz.

A nagy barré vagy keresztfogás képletének alapjához nézzük meg a rendelkezésre álló eszközöket: van a gitáron 6 húr és van a kezünkön 4 fogóujj. Akárhogy is számoljuk, egyértelmű hozzárendeléssel soha nem fogjuk tudni lefogni a 6 húrt négy ujjal, kivéve, ha bevetjük a keresztfogás trükkjét, a nagy barrét.

A barré az egyetlen technika, ami segít abban, hogy 4 hangnál többet is le tudjunk fogni. Mert le kell? Ha szorgalmasan végzed a leckék feladatait, hamar rájössz, hogy bizony olykor szükség van erre a technikára.

Milyen a barré kivitelezése? A barré kivitelezésekor fontos, hogy ne megfojtsd a gitár nyakán a húrokat/hangokat, hanem egy pontos nyomást fejts ki rájuk. Ne ijedj meg, ha első körben nem azt kapod, amit elvársz, sok-sok gyakorlás kérdése, hogy sikerül-e végül kivitelezni a barrét. Fontos, hogy elérd azt a pozíciót kéztartásban és nyomáserősségben, ami megerőltetés nélkül a lehető legtöbb erős képes kifejteni. Csak így lehet tiszta az elvárt hang. Ne ijedj meg akkor sem, ha eleinte egyetlen húr sem szól! A cél persze, hogy mind a 6 hangot adjon, de ehhez is tudod már a varázsigét: gyakorlás, gyakorlás, pihenés, gyakorlás. Elkeseredni nem kell, mivel a sok gyakorlás nyomán napról napra erősödnek az ujjaid. Az izomlázat (bizony!) pedig vedd komolyan.

A barréknak nagy szerep jut például az alapakkordok transzponálásában is, hiszen a nem fogott húrokat is vinned kell az áthelyezés során. Ne aggódj, semmi sem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik! A Gitáregyetem oktatása során mindent gyakorlatias módon tanítunk meg neked, hogy ne vegye el a kedved az ismeretlen tömény elmélet az igazi lémyegtő: a gitározástól.

Ebben a videóban közelebbről is megismerkedünk a barrékkal. A gitáron egy speciális lefogást hívunk barrénak. Általában egyetlen ujjal, a mutató ujjal lefogunk egy teljes bundot. Általában, nem mindig, de ez azt jelenti, hogy mind a hat húrt lefogjuk a gitáron teljes erőből.

A gitárbarrékat nagyon sokat kell gyakorolni, amíg tisztán fog szólni és nem rezonálnak be a húrok, de megéri, mivel ha ezt a tudást magadévá teszed, a későbbiekben a bonyolultabb gitárakkordok megtanulása sem okozhat gondot. A barrék segítségével sok akkordot és dalt tudsz eljátszani könnyebben meg tudod jegyezni, hogy az egyes akkordokat hol kell lefognod. A videóban elmagyarázom hogyan működik, nézd meg!

Amikor gyakorolod, figyelj arra, hogy tisztán szóljon! Ez tényleg sok gyakorlást igényel, s elképzelhető, hogy az ujjaid és a csuklód az elején kicsit fájni fog, amíg hozzá nem szokik ehhez az új tartáshoz, illetve ahhoz az erőkifejtéshez, ami szükséges, hogy le tudd fogni a barrét.

Ebben a videóban két akkorddal, az F-moll és az F-dúr akkordokkal is megismerkedünk.

Jó gyakorlást! 🙂

Ádám
GitarEgyetem.hu Alapító

“Barré a gitáron” bejegyzéshez 30 hozzászólás

  • A kromatikus ujjgyakorlatok segítenek abban, hogy rugalmasabbak legyenek az ujjaid, de lehet, hogy még nőni fog a kezed, vagy éppen egy kisebb gitárral kellene gyakorolnod! Sok sikert! Ádám

   Válasz
 1. Csak azt szeretném kérdezni,hogy valami rockosabb cuccot nem tudnál küldeni?Jó ez a barré,meg latin bigyók,de valami Led Zeppelin,Black Sabbath,Metallica,stb.Szóval ilyesmi kellene,ha nem probléma.Üdv!

  Válasz
 2. Szia Ádám!

  3-4 hónapja tanulok gitáron, először egy klasszikuson kezdtem (fém húrral volt szerelve), aztán vettem egy Cort western gitárt, a klasszikust pedig eladtam…. A Te segítségeddel, és angol videókkal tanulgatok, de mikor fém húros gitárt vettem, még nem volt a videó, miben elmondod, hogy elsőnek nem fémhúros gitár javallott. Tudok barrét fogni, de ha az első bundon fogok F-et az a fémhúrok miatt kicsit még nehéz. A Smells Like Teen Spirt F-moll stb. akkordokkal játszódik ezt szoktam legtöbbször barréban játszani. Próbálom sokat fogdozni a barrékat, remélem nem fogtam nagy mellé a fémhúros gitárral.

  Üdv,
  Csanád

  Válasz
  • Szia Csanád!
   Semmiképpen ne add fel! 🙂 Ha nehezebb is így, nem lehetetlen, megfelelő gyakorlással, meg fogsz tudni tanulni gitározni, örülök, hogy ebben a videókkal segíthetlek! 🙂 Jó gyakorlást! Ádám

   Válasz
 3. Már alig várom hogy egy hónap múlva legyen. Kíváncsi vagyok, ha minden nap gyakorlom hová tudok ilyen rövid idő alatt fejlődni. 🙂
  Klasszak a videók! 🙂

  Válasz
 4. Szia Ádám!
  Minél többet gyakorolok annál jobban fájnak az ujjbegyeim. 🙂 😛
  Leckék érkeznek??? Hová?? 🙂 Nem kaptam.
  Üdv, Berni

  Ui. A boci boci … már megy. .:-):-) 🙂

  Válasz
  • Szia Berni!

   A gitártanfolyamra e-mailben tudsz feliratkozni, hogy lépésről lépésre tanulhass meg mindent, ami a gitározáshoz fontos a helyes kéztartástól kezdve 🙂 http://gitaroktatas.com/ Gyakorlással a kezed is hozzászokik majd 🙂 Ádám

   Válasz
 5. Szia Ádám!
  Nagyon tetszenek a videóid, sokkal könnyeben megy velük a tanulás. Nem nagyon értek az elmélethez, de hogyha két bund között fél hang a távolság, akkor hogy hogy az F csak eggyel van arrébb az E-nél? Hogy hogy nem Es következik?
  Üdv, Nándi.

  Válasz
  • Szia Nándi!
   Örülök, ha tetszenek a leckék és segítenek a gitártanulásban. Kérdésedre pedig az a magyarázat, hogy az E és az F között kisszekund van, amit úgy tudsz elképzelni, hogy a zongorán nincsen köztük fekete billentyű két helyen. Ilyen kisszekunk van az E és F között, illetve a H és C között. Jó gitározást! Ádám

   Válasz
 6. Szia Ádám!
  Köszönöm a leckét,sokat gyakorlok – néha egész jó hangzásvilág jön ki –
  Szia Laci

  Válasz
  • Szia Laci!
   Örülök, hogy tetszik és fejlődsz! 🙂 Minél többet gyakorolsz, annál jobban fog menni. Majd meglátod! Jó gitározást! Ádám

   Válasz
 7. hali én az alap akordokat tudom.de a barék még nem mennek.lene egy olyan kérdésem hogy a baréba akordbann lehet patogos zenéket játszani? kősszőnőm a segitséged

  Válasz
 8. Szia Ádám! Köszönöm szépen a nagyon jól érthető és kiváló segítségedet. További sok sikert kívánok 🙂

  Válasz
  • Szia Roland! Örülök, hogy tetszett a tanfolyam és hasznos volt számodra! További jó gitározást! 🙂 Ádám

   Válasz
 9. Én 11 éves vagyok. pár napja kaptam gitárt. És sikerült lefogni mind a hat húrt, csak amikor meg akartam próbálni az F mólt, akkor nem ért el addig az ujjam és amikor végre elértem a d húrig, akkor meg már nem sikerült lefogni mind a hat húrt.

  Válasz
  • Szia! Semmi pánik, ez természetes! A barrét nagyon sokáig kell gyakorolni, úgyhogy ne add fel! 🙂

   Válasz
 10. Szia Ádám!
  Nekem tök jól megy így elsőre is a barré, de az akkordok viszont nem. Mármint a helyükön nem 😀 Ha eltolom pár bunddal akkor ott tök jó meg tiszta is, de F dúr és F moll még nem jött össze. 😀 Amúgy pont két napja fejeztem be az egy hónapos tanfolyamodat és nagyon tetszett, ezzel kezdtem a tanulást még aznap hogy megkaptam a gitárom. 🙂
  Csak így tovább, nagyon jó volt a tanfolyam! 🙂
  Üdv: Anna

  Válasz
 11. Azt hittem bepi… de sikerült!!! Hatalmas élmény volt, amikor tisztán felzengtek a húrok, köszönöm!!!

  Válasz

Szólj hozzá!