Blues Alap Ritmus

Szia!

Amikor bluesról beszélünk, egyaránt gondolhatunk a zenei műfajra és a zenei formára. Ebben a videóban a jellegzetes bluesos hangzás alapritmusát tanuljuk meg.

A blues alapritmust gitáron úgy gyakoroljuk, hogy felhasználjuk benne a jellegzetesen blues alap akkordokat: E-dúr E6 E7 és A-dúr A6 A7. Ezeket a Gitározom.com egy másik blues videójában szintén meg tudod tanulni és be tudod gyakorolni.

Szépen lassan bemutatom a fogásokat: hogyan fogd le az adott akkordokat és hogyan pengesd meg először a fölső három, azaz a basszus húrokat, majd hogyan egészítsd ki a szép hangzás érdekében az alsó hárommal.

Ebben az összetett videóban, ami még mindig nagyon egyszerű kezdők számára is, csak némiképp nagyobb koncentrációt igényel, megtapasztalod, miért jó a kromatikus ujjgyakorlatokkal és a különböző pengetési módokkal edzésben tartanod kezed fürgeségét.

Érdemes ráhangolódnod a zene ritmusára és ezt lábaddal követned, hogy kijöjjön az ütem.

Ehhez a gyakorlathoz se kottára, se tabra nincs szükség, úgyhogy mindenképpen ajánlom, hogy gyakorold ezt a blues alapritmust gitáron, ha szereted a kicsit melankolikusabb hangzásvilágot és szívesen hallgatod a blues dalokat. 

Ha túl bonyolultnak tűnnek az egyes akkordok, a barré vagy éppen a pengetés, akkor szerezd be a Gitároktatás Kezdőknek I. oktatóanyagunkat, ahol apránként haladva mindent elsajátíthatsz lépésről lépésre.

KATTINTS IDE A RÉSZLETEKÉRT!

Jó gitározást! 🙂

Ádám