C-dúr Skála


Ebben a videóban bemutatom neked a legalapabb skálát, a C-dúr skálát gitáron, amit nagyon könnyen el fogsz tudni sajátítani még akkor is, ha csak most kezdtél el gitározni tanulni.

Ezt a C-dúr skálát most két helyen is le fogom játszani, hogy megtanulva te is begyakorolhasd egy magasabb és egy mélyebb hangfekvésben egyaránt.

A célja ennek a gyakorlatnak többrétű. Egyrészt fejleszti a zenei hallást, másrészt kiváló ujjgyakorlat, ami segít a kezeid rugalmasabbá tételében, így könnyebben fog majd menni az is, ha nagyobb hangtávokat kell váltanod vagy bonyolultabb akkordváltásokat kell majd kivitelezned a későbbiekben. Ezen túl pedig szépen is szól.

A C-dúr skála azért is számít könnyűnek, így a kezdők által is könnyen elsajátíthatónak (hangzását tekintve elmélyíthetőnek), mert nincsenek benne félhangok.  Ez a skála 7 (+1) hangból áll: C D E F G A H (+C).

E videóban apránként bemutatom az ujjkiosztást, hogy pontosan melyik ujjaddal, melyik húrt, melyik bundon fogd le. Ez a gyakorlat szintén alapozza pl. a gitárakkordok tanulásában az akkordváltások gördülékeny kivitelezését.

Ajánlom, hogy oda-vissza is gyakorold be! Még több gyakorlatot mutatok be és tanulhatsz meg, ha elvégzed az ingyenes alaptanfolyamot itt, a Gitározom.com-on!