Pengetés

A gitárok rendszertani besorolás szerint a húros-pengetős hangszerek közé tartoznak. Hogy ez pontosan mit jelent? A megszólaltatás módjából ered a megnevezés, vagyis pengetéssel és nem vonóval vagy ütővel csaljuk belőlük elő a hangokat.

A pengetés azonban csak egy nagy összefoglaló elnevezése annak a módnak, ahogy lehetőségünk van megszólaltatni a hangszert. Pengetni lehet ujjakkal, ujjbeggyel, lehet körömmel, lehetésges pengető használatával vagy ennek hiányában akár egy pénzérmével is (főleg a fémhúros gitárok esetében). A pengetési módok mind-mind kihatással vannak a hangzásra.

Ezen a videón bemutatjuk a pengető használatát:

A pengető használatát rögtön a gitártanulás legelején érdemes megtanulni. Sőt, ilyenkor a legkönnyebb és a leggyorsabb is, nem kell később egy már begyakorolt technikáról “átszoktatnunk” magunkat. Érdemes tehát a gitártanulás elején minden kezdő gitárosnak több időt fordítani arra, hogy jobban megismerkedjen a hangok megszólaltatásának különböző módjaival. Hiszen egy rosszul beidegződött mozdulat, egy rossz pengetési koordináció komoly akadályt állít eléd, ha magasabb gitárszintek felé szeretnél lépkedni.

Ebben a videóban megtanulhatod az általános pengetési módot, mellyel szinte az összes dal gitáron eljátszható:

Sokaknak szilárd meggyőződése, hogy azért nem megy az elvárt ütemű gitárfejlődés, mert nem gyakorolnak eleget. Az ok azonban sok esetben a helytelen kéztartás vagy pengetési mód, pengetőhasználat. Érdemes észben tartani, hogy a gitár maga sem örvende ekkora népszerűségnek, ha fájdalmas és keserves lenne a megszólaltatása. Mindenféle tartásnál (hangszer, pengető, kéz) fontos és célszerű a természetességre való törekvés, hiszen csak így maradhat meg a gitározás iránti lelkesedés, így gyűlnek majd egyre könnyebben a sikerek is.

Milyen pengetési módok vannak? Létezik az úgy nevezett sima lehúzás, ami az akkordváltások között használhatsz leggyakrabban. Emellett van még az általános pengetési mód, amely úgy néz ki, hogy kettő le, kettő föl, egy le, egy föl. Akkordváltáshoz van még egy lehetőség: felbontott négy ujjal váltod az akkordokat (akkordpengetés, szólópengetés, akkordbontás).

Ez a három nagyon alap, kezdők számára is könnyen elsajátítható pengetési mód, amelyeket a gitártjáték során kombinálva új és új hangzásvilágot teremthetsz.

A Gitározom.com gitárleckéi preventív jelleggel úgy épülnek fel, hogy az egyes pengetési módok rögzülhessenek, legyen kellő időd elmélyíteni és begyakorolni őket, hogy aztán már erre a megszerzett tudásra alapozva bővíthesd ismeretidet további pengetési lehetőségekről. Van néhány alap akkord, amelyekkel már kísérletezhetsz is, hogy a különböző pengetési módoknak megfelelően milyen hangokat kapsz. Tombol benned a tettvágy és a kreativitás? Ez esetben akár már minizeneszerző is lehetsz… hiszen a nagyon is miből építkeznek slágergyanús számaikban? Gitárakkordokból és pengetési módokból! Iratkozz fel az ingyenes online tanfolyamra, hogy megtanuld, milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre a gitár húrjainak megszólaltatásában! Csak nehogy túladagold magad a gyakorlásban, hogy szabadságra menjenek ujjaid egy rövid időre! Vigyázat! A gitározás függőséget okoz!